sutra novi sastanak sindikalnih središnjica o podjeli sindikalne imovine

Čelnici sindikalnih središnjica na sutrašnjem će sastanku ponovno raspravljati o prijedlogu sporazuma o sindikalnoj imovini, doznaje se iz sindikalnih krugova.

Po prijedlogu sporazuma, središnjice bi uskoro trebale međusobno podijeliti dio imovine kako bi osigurale uvjete za normalno funkcioniranje, rekao je Hini predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Bors Kunst.

Tu imovinu sindikati bi dobili od grada Zagreba u zamjenu za Sindikalni dom na Sljemenu.

Ostalu imovinu sindikati bi dijelili prema reprezentativnosti, odnosno na temelju broja članova pojedinih središnjica u ožujku ove godine.

Utvrđivanje reprezentativnosti traži i nedavno osnovana središnjica Sindikat usluga Hrvatske UNI-CRO, koja bi također trebala biti uključena u podjelu sindikalne imovine.

Budući da je sporazum uglavnom usuglašen središnjice bi sutra mogle dogovoriti nadnevak potpisivanja, najavio je Kunst.

No, sporan je još uvijek prijedlog da se u sporazum ugradi klauzula kojom bi se središnjicama zabranila prodaja sindikalne imovine.

Sindikalne središnjice spore se već cijelo desetljeće oko podjele imovine bivšeg Saveza sindikata Hrvatske, jedinog sindikata koji je postojao u bivšem sustavu.

Tom imovinom dosad se većinom koristio Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), a s dijelom nekretnina uopće se nisu koristili sindikati, poput Sindikalnog doma na Sljemenu ili zgrade u kojoj je smješten Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

Pročitajte više