Sutra počinje Sinjska alka

NATJECANJEM 17 alkara kopljanika za naslov pobjednika Bare, sutra počinju trodnevne svečanosti 291. Sinjske alke, koja se ove godine nakon četverogodišnje stanke ponovno održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.

U subotu se kopljanici natječu za Čoju, a u nedjelju 6. kolovoza je završno natjecanje za naslov slavodobitnika 291. Alke.

Predsjednika Republike Stjepana Mesića na Alci će zastupati i tradicionalne darove pobjedniku uručiti izaslanik general Mladen Kruljac, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Ulaznice za završnu svečanost i natjecanje već su rasprodane, dok je na natjecanja Baru i Čoju ulaz na tribine od 4 tisuće sjedaćih mjesta slobodan.

Predsjednik Mesić, koji je ranijih godina u Sinju na Alci doživljavao neugodnosti, ove je godine ponovno prihvatio pokroviteljstvo nakon što je čelništvo Viteškog alkarskog društva najavilo da će Alka biti u skladu s povijesnim tradicijama, junaštvom i viteštvom, bez političkih implikacija.

Vitešku igru Alku Sinj i alkari njeguju od 1715. godine, kada je utemeljena kao uspomena na pobjedu branitelja grada i Cetinske krajine nad turskim osvajačima.

Pročitajte više