Sutra samit prvih dama srednje i istočne Europe o raku dojke

DESET prvih dama iz zemalja srednje i istočne Europe sudjelovat će na dvodnevnom Regionalnom samitu o ranom otkrivanju raka dojke koji sutra počinje u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Iskustva svojih zemalja u prevenciji i liječenju raka dojke razmijenit će prve dame Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine, Slovačke i Mađarske i Hrvatske, rečeno je danas na konferenciji za novinare organizatora samita Odbora za javnu edukaciju o ranom otkrivanju raka dojke.

Samit će otvoriti supruga hrvatskog predsjednika Milka Mesić koja je i predsjednica Odbora od njegova osnutka krajem 2000. Ona se danas zahvalila svima koji su pridonijeli da rad Odbora rezultira sutrašnjim skupom.

Na samitu će biti donesena Zagrebačka deklaracija u kojoj će se sudionice založiti za potrebu uvođenja obveznih dvogodišnjih kontrolnih pregleda dojki za žene između 40 i 70 godina, rekla je članica Odbora Mirjana Rakić.

Namjera je da taj program u Hrvatskoj zaživi 2006., a u mjestima gdje postoje mamografi i ranije.

Rak dojke jedna je od najsmrtonosnijih ženskih bolesti u Hrvatskoj, od koje godišnje oboli 2000 žena, no rano otkriće raka dojke omogućuje uspješno liječenje u 95 posto slučajeva.

Hrvatski model ranog otkrivanja raka dojke temelji se na australskom programu kojim je 1991. uvedena praksa redovitih dvogodišnjih pregleda za žene u dobi između 50 i 69 godina.

Cilj kampanje za rano otkrivanje raka dojke te samita prvih dama je proširiti znanje o toj bolesti na zemlje srednje i istočne Europe gdje je rak veliki problem, a zatim i na zemlje srednje Azije, naglasila je članica Odbora i supruga australskog veleposlanika u Hrvatskoj Enku Kabede Francis.


Pročitajte više