Sutra vrhunac vrućina, za dio zemlje crveni alarm. Najavljena jaka i brza promjena

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

DANAS i sutra je u Hrvatskoj vrhunac toplinskog vala. Zbog velikih vrućina sutra je za splitsko područje na snazi crveni alarm, dok je za ostatak zemlje na snazi narančasto upozorenje.

No, kako prognozira meteorologinja N1 televizije Tea Blažević, u nedjelju stiže intenzivna i brza promjena vremena koja će rezultirati osjetnim osvježenjem. Temperature bi u dijelovima unutrašnjosti lokalno mogle pasti i za desetak stupnjeva.

Sutra na Jadranu crveni alarm

Sutra će na istoku Hrvatske i dalje biti iznimno vruće, zbog čega je na snazi i upozorenje na veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Vjetar uglavnom slab, a tek će poslijepodne mjestimice biti male do umjerene naoblake.

I u središnjoj Hrvatskoj dan će početi uz vedrinu, zatim će, uz dnevni razvoj oblaka, u poslijepodnevnim satima pokoji pljusak biti moguć uglavnom u Hrvatskom zagorju i Međimurju. Najniža temperatura zraka između 17 i 21°C, što će mnogima omogućiti da rashlade dom u noćnim satima, a dnevna će biti od 33 do 35°C.

Razmjerno ugodna noć bit će i u gorju te unutrašnjosti Istre, uz temperaturu uglavnom od 14 do 19°C, dok će duž obale i na otocima i iduća noć biti topla pa će, uz dnevnu vrućinu, stupanj opasnosti na sjevernom Jadranu biti veći. Na nebu će u najtoplijem dijelu dana samo rijetko biti pokoji oblak.

U Dalmaciji će također prevladavati vedro, a u mnogim mjestima duž obale i dalje će noći biti vrlo tople. U kombinaciji s najvišim vrijednostima oko 35°C, opasnost od toplinskog vala ima čak najviši - crveni stupanj upozorenja. Osvježenje će se tražiti u moru, čija je temperatura između 24 i 26°C, kao i na krajnjem jugu Hrvatske. No svakako se preporučuje izbjegavati izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, kada je i opasnost od UV zračenja veoma visoka, prognozira za HRT dr. sc. Tanja Renko.

Slijede nestabilniji dani

Idući dani nestabilniji, posebno nedjelja, kada je moguće lokalno i izraženije nevrijeme, no sunčanih će sati posvuda biti mnogo. S nedjeljom će, uz niže temperature, toplinski val u kopnenom području popustiti.

No na Jadranu će prilično vruće još ponegdje biti i u ponedjeljak, ponajviše zbog vrlo toplih noći. Vjerojatnost za nevere bit će najveća u nedjelju na sjevernom dijelu.

Najjači toplinski val ove godine, požari haraju

Severe Weather navodi kako se nad jug Europe i Balkan nadvio najjači toplinski val ove godine.

Piše kako će temperature na području Mediterana i Balkanskog poluotoka vrlo vjerojatno biti iznad prosjeka za ovo razdoblje. Dnevne temperature mogle bi u mnogim mjestima dosegnuti 40°C, posebno u dolinama i ravnicama, gdje obično dolazi do zagrijavanja zračne mase. U dijelovima Srbije, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Bugarske, Albanije i Grčke bi popodnevne temperature mogle biti između 40 i 45 stupnjeva Celzijevih.

Analize pokazuju da bi značajne vrućine mogle potrajati i u prvom tjednu kolovoza.

Požari su poharali Španjolsku, Grčku i Italiju. Na jugu Europe suše su sve češće i oštrije, a vlasti upozoravaju da je ova regija u najvećoj opasnosti od utjecaja klimatskih promjena.

Prošli je tjedan Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije, za CNN rekao da će "nestabilni vremenski obrasci biti nova norma".

"Ako nešto hitno ne poduzmemo, a pod 'hitno' mislim 'sada', tada će klimatska kriza potpuno izmaknuti kontroli", rekao je.

Pročitajte više