svečanost u povodu 120. obljetnice utemeljenja sela slovaka josipovca punitovačkoga

U Josipovcu Punitovačkom kraj Đakova, čije stanovništvo pripada slovačkoj nacionalnoj zajednici, završio je večeras trodnevni program pod nazivom ´Dani slovačke kulture´ kojim to selo obilježava 120 godina osnutka.

Josipovac je godine 1881. utemeljio đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer, davši doseljenicima iz sjeverne Slovačke da krče šume u sjevernoj Đakovštini, a koje su potom pretvarali u plodne oranice i pašnjake, podsjetili su na večerašnjoj svečanosti predstavnici Matice slovačke u Hrvatskoj - Josip Kvasnovski, Zdenko Komar i Pavel Kvasnovski, te profesor na Đakovačkoj teologiji dr. Andrija Šuljak.

U proteklih 120 godina Josipovac Punitovački izrastao je u napredno i komunalnom infrastrukturom u cijelosti opremljeno selo, s oko 900 stanovnika koji njeguju slovački jezik, običaje i kulturu.

U povodu jubileja slovačke nacionalne zajednice dr. Šuljak je u holu tamošnje osnovne škole otkrio skulpturu legendarnog slovačkog junaka Jurja Janošika, rad članova ernestinovačke kiparske kolonije.

Uz jubilej osnutka sela, večeras je obilježena i 10. obljetnica Matice slovačke te 35. obljetnica josipovačkog KUD-a ´Braća Banas´.

Uz predstavnike Matice slovačke na proslavi su bili i predstavnici Saveza Slovaka, Ministarstva prosvjete i sporta RH te grada Đakova.

Pročitajte više