Švedski roditelji špijuni: Preko mobitela prate svaki korak svoga djeteta

TISUĆE švedskih roditelja je odlučilo pratiti svoju djecu preko mobitela unatoč upozorenjima stručnjaka da time narušavaju privatnost svojih potomaka.

"Tu se uglavnom radi o sigurnosti. Moja najstarija kćer je sada češće sama noću vani, a najmlađa sama ide autobusom do bake i djeda", kazala je majka troje djece Helena Hassler agenciji TT. Obitelj iz Stockholma već godinu dana koristi sustav GPS kako bi pratila svoje troje djece stare 13, 17 i 19 godine te kažu kako se oni do sada zbog toga nisu bunili.

"Dobar odnos se temelji na povjerenju"

"Uglavnom to koristimo kako bi vidjeli gdje su nam djeca. Ne možete zapamtiti cijeli njihov raspored. To je način da se izbjegnu brojni telefonski razgovori", rekla je Hassler. Posljednjih godina se u Švedskoj povećalo zanimanje za praćenje signala mobitela djece koju nude mobilni operateri.

Veliki švedski operateri Telenor i Tre nude takvu uslugu roditeljima. Tre čak nudi roditeljima da označe "zonu praćenja" te ako dijete izađe iz nje, roditelju odmah stiže poruka na mobitel. No, dječja psihologinja Jenny Klefborn smatra kako takav nadzor nije dobar za djecu. "Ako vam je to potrebno, onda nemate dobar odnos sa svojim djetetom. Ono što dijete čini sigurnim je dobar odnos sa roditeljem temeljen na povjerenju", kazala je Klefborn.

"Tajno praćenje nikada nije dobro"

Dodaje kako takav sustav praćenja može dovesti do lažnog osjećaja sigurnosti kod roditelja, jer se samo može vidjeti gdje su djeca dok se ne zna što oni rade. Kao jedini slučaj kada je takvo praćenje opravdano, psihologinja navodi onaj kada je dijete već uhvaćeno u nekakvom neprimjerenom ponašanju kao što je konzumiranje droge. "No i tada je najvažnije da dijete razumije zašto se to radi. Da on ili ona znaju da su dobili slobodu u zamjenu za uvođenje ovakve kontrole. Tajno praćenje nekoga nikada nije dobro", zaključila je Klefborn.   

Pročitajte više