Švicarci odbili olakšati naturalizaciju stranaca

ŠVICARCI su u nedjelju na referendumu odbili prijedlog zakona kojim bi se olakšala naturalizacija stranca.

Za negativan odgovor odlučila se većina od 26 kantona i polukantona zemlje, što je dovoljan uvjet neuspjeha plana, koji prvi puta uvodi pravo tla u švicarskom zakonodavstvu. U frankofonom dijelu na zapadu zemlje većina je dala odgovor da, dok se u njemačkom dijelu zemlje dvije trećine odlučilo za odgovor ne.

Udruga Secondos, koja okuplja imigrante druge generacije zgrožena je rezultatima referenduma, a Švicarska na taj način zadržava najrestriktivnije zakonodavstvo Europe u pogledu državljanstva.

"Švicarci nam govore možete platiti poreze i raditi, ali niste dovoljno dobri da biste postali Švicarci", izjavila je Valerie Lucchesi iz tog udruženja.

U cjelini 57 posto Švicaraca glasovalo je protiv plana koji je predviđao olakšanje procesa naturalizacije mladih stranca koji su se najmanje pet godina školovali u zemlji (druga generacija). Nešto slabija većina (52 posto) odbila je plan automatskog dodjeljivanja državljanstva djeci treće generacije, prema rezultatima
iz svih kantona osim Zuericha.

Sve velike stranke pozvale su na odgovor da na dva pitanja referenduma, osim populističke desnice, koja nije oklijevala predvidjeti da će muslimani predstavljati 72 posto švicarskog stanovništva 2040. godine.

S druge strane, na referendumu je prihvaćen prijedlog zakona o porodiljnom dopustu koji je u prošlost odbijen nekoliko puta. Pedeset pet posto birača glasovalo je za porodiljni dopust u trajanju od 14 tjedana uz 80 posto naknade plaće za majku.

Pročitajte više