Svijet osudio atentat u Najafu u kojem su poginule 82 osobe

NAKON terorističkog napada automobilombombom, koji je u petak u svetom gradu iračkih šijita Najafu usmrtio 82 osobe, a ranio njih 229, osude stižu iz cijelog svijeta.

Novi teroristički napad u Iraku, u kojem su poginule 82 osobe, među kojima i vodeći šijitski vjerski vođa ajatolah Mohammad Bakr al-Hakim, osudili su vodeći svjetski dužnosnici.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je kako je "zgrožen" bombaškim napadom u Najafu pozivajući na suzdržanost i upozoravajući na mogućnost odmazde.

Sjedinjene Države, koje i dalje "namjeravaju ostati čvrste" u borbi protiv terorizma, poručuju : "Žalimo zbog ovog terorističkog čina, a obiteljima žrtava i onima koji su izgubili svoje voljene iskazujemo duboku sućut", istaknula je glasnogovornica američkog predsjednika Georgea W. Bushea, Claire Buchan.

Francuska pak "najoštrije osuđuje" napad u Najafu.

"Francuske su vlasti s užasom primile vijest o napadu u Najafu koji najoštrije osuđuju a obiteljima žrtava izražavaju najdublju sućut", kazao je Herve Ladsous, glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija se također oglasila, nakon napada na džamiju, iskazujući "veliku zabrinutost" zbog situacije u Iraku.

"Ovaj strašan teroristički čin ima za cilj zaustavljanje procesa normalizacije iračke situacije, koja je kronično nestabilna", stoji u izjavi ruskog ministra vanjskih poslova.

Pročitajte više