Svjetske agencije o vinskom ratu sa Slovencima: "Ono što Hrvati zovu teranom je obično stolno vino"

Foto: 123rf

PRILIKOM posjeta Sloveniji ovog tjedna, predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Juncker vjerojatno će biti ponuđen Teran, lokalna sorta crnog vina, ali ne samo da bi se ugodilo njegovom nepcu.

Teran je, naime, postao zadnja sporna stavka u sve gorim odnosima Slovenije i Hrvatske, piše ugledna novinska agencija AFP.

Iako su od raspada 1991. do danas odnosi Slovenije i Hrvatske bili pretežno mirni, piše AFP, nekoliko osjetljivih pitanja počelo se gomilati jedno na drugo.

Hrvatska dobila uvjetnu dozvolu za teran

Posljednje takvo pitanje je teran, koji se proizvodi od loze refošk na slovenskoj krškoj visoravni Kras, a koje je navodno svakodnevno pila dugovječna ljubavnica rimskog cara Augusta, Livija. Teran je dugo vremena bio zaštićeno ime u Sloveniji, dok u siječnju je Europska komisija nije donijela odluku da Istra, koja također dio iste visoravni, može također koristiti ime pod uvjetom da naziv "Hrvatska istra" bude na etiketi uočljiviji od samog imena teran.

To je izazvalo glasan protest Ljubljane, koja je zaprijetila tužbom Bruxellesu kako bi zaštitila "svoje nacionalno blago". Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Zidan ovako je objasnio oštru reakciju njegove zemlje: "Borba za teran za nas je esencijalna. Ona predstavlja borbu za poziciju Slovenije u EU."

Slovenski vinar Boris Lisjak, pak, smatra da će dozvola Hrvatskoj naštetiti teranu kao visokokvalitetnom brandu, koji Slovenci pokušavaju etablirati: "U Hrvatskoj nemaju tako striktne kontrole vina. Ono što zovu teran u biti je obično stolno vino", tvrdi Lisjak.

Slovenci tvrde da je Hrvatska krivotvorila dokumente o teranu

Kako piše još jedna ugledna novinska agencija, Associated Press,slovenski vinari optužuju Hrvatsku da je "djelomično krivotvorila" dokumente zbog kojih je dobila dozvolu EK-a. Marjan Colja, voditelj slovenske grupe za zaštitu terana, izjavio je kako je europski povjerenik za poljoprivredu Philu Hoganu informiran o "krivotvorenim" hrvatskim dokumentima. Colja je također najavio da će se žaliti Europskom uredu za prevare.

Hrvatski vinari, s druge strane, navode kako Slovenci dobro znaju da se teran u Istri proizvodi stoljećima te da su jednostavno sebični. Kad je hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier posjetio Sloveniju u studenom prošle godine, počašćen je kranjskom kobasicom - koja je također predmet spora naših zemalja - i teran.

Rat vinima, kobasicama i čokoladama

A naša vlada uzvratila je slovenskom ministru slanjem bombonijere s kartom Hrvatske na kutiji - ali kartom na kojoj je Piranski zaljev podijeljen onako kako to hrvatska strana traži. Piranski zaljev je, naravno, razlog posebno ogorčenog spora između naše Slovenije i Hrvatske. Međunarodna arbitraža dogovorena je 2009., ali Hrvatska se iz nje povukla 2015. i tvrdi da neće priznati njenu odluku koja bi trebala biti donesena kasnije ove godine.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec vratio je Zagrebu bombonijeru u koju je ugurao kopiju sporazuma o arbitraži, ali i neizravno zaprijetio da bi Slovenija mogla blokirati promet turista prema Hrvatskoj preko svojeg teritorija, ako rezultat arbitraže ne bude prihvaćen.

A što se Junckerovog posjeta Ljubljani tiče, on je već rekao kako "sigurno neće provoditi sate raspravljajući o slovenskom vinu", koje "cijeni, iako preferira pivo".

Pročitajte više