Svjetske vlade pripremaju ekonomske mjere zbog koronavirusa, što čeka Hrvatska?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/EPA

SADA već nema nikakve sumnje da će epidemija koronavirusa izazvati usporavanje gospodarskog rasta na globalnom nivou, a moguće je da će i izazvati recesiju. Stoga mnoge svjetske vlade počinju razmišljati o specijalnim ekonomskim mjerama, ili ih već provode, kako bi ublažile posljedice koje koronavirus ostavlja na gospodarstvo te sačuvale radna mjesta.

No, prije nego što se pozabavimo ekonomskim mjerama različitih svjetskih vlada zbog epidemije koronavirusa, podsjetimo što je u tom kontekstu ponudila vlada Andreja Plenkovića.

Prije tri dana se na konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu pojavio i ministar turizma Gari Cappelli. 

>> Ministar turizma o sezoni: Hrvati će imati popuste od 50 posto

"Još smo, kad gledamo od 1. 1., na nuli ili u blagom plusu, ali od kraja veljače imamo pad. Pad iz Koreje i Kine je 50-60 posto. Vidi se i zaustavljanje bukinga iz SAD-a. Pripremamo marketinške akcije", rekao je Cappelli dodajući kako je Hrvatska ipak autodestinacija i da je to sreća u ovoj situaciji.

Ministar turizma najavio poseban popust za Hrvate

Najavio je kako će se snažnije ići s promocijom destinacija za hrvatske državljane te je najavio i novu akciju u kojoj će građani Hrvatske imati 50 posto popusta na usluge više od 100 sudionika akcije.

"Usluge onih koji su se prijavili, a to su pružatelji usluga smještaja, hrane, prijevoza, nacionalni parkovi poput Plitvica, Jadrolinija, Croatia Airlines, njih se već preko stotinu javilo koji žele pružati usluge s pedeset posto popusta za domaće goste. To je pokušaj da se turističkim djelatnicima i onima koji će sigurno imati neke minuse malo olakša", pojasnio je ministar.

Je li ugrožena turistička sezona?

Akcija bi se trebala zvati "Tjedan odmora vrijedan". Iako to još nije posve jasno, čini se da će akcija biti oko Uskrsa, a zasad nije poznato planira li se nešto slično i za atraktivniji dio sezone. Detalji akcije trebali bi biti objavljeni sljedećeg tjedna.

"Glavna sezona još nije ugrožena, ali usporen je booking za četvrti mjesec, pa i peti i šesti", zaključio je Cappelli.

Europska unija zasad tek razgovara o posebnim ekonomskim mjerama

I to su zasad sve ekonomske mjere o kojima Plenkovićeva vlada razmišlja i koje je prezentirala javnosti.

Europska unija također nema još nikakve konkretne planove za poticanje gospodarskog rasta koji je ugrožen zbog koronavirusa, nego se o tome zasad tek razgovara među ministarstvima financija država članica. Najraniji datum kada bi se mogle predstaviti neke konkretne mjere jest 16. ožujka, kada se sastaju ministri financija Eurogrupe, iako nema nikakvih garancija da će do tada biti razrađen ikakav konkretan plan.

U ostatku svijeta, tj. u državama koje su također pogođene koronavirusom, najavljuju se mnogo detaljniji planovi.

Hong Kong

Vlasti Hong Konga su još prije tri tjedna donijele odluku kako će svakom punoljetnom stanovniku Hong Konga koji ima službeno prijavljeno prebivalište dati 1300 američkih dolara (što je oko 10 tisuća hongkonških dolara), bez ikakvih uvjeta. Hongkonške vlasti smatraju da će tako potaknuti potrošnju i parirati prijetnji recesije zbog višemjesečnih protesta i koronavirusa. Planirano je da će po 1300 američkih dolara dobiti oko sedam milijuna stanovnika Hong Konga.

Dio je to većeg paketa hitnih ekonomskih mjera od 15 milijardi dolara, čiji je cilj omogućiti lokalnim kompanijama da prežive krizu i da se zadrže postojeća radna mjesta. Vlasti Hong Konga će i garantirati zajmove koje uzimaju privatne tvrtke kako bi mogle nastaviti poslovati i isplaćivati plaće. Računa se da će ove mjere izazvati i rekordni budžetski deficit, no Hong Kong ionako ima goleme novčane rezerve.

Nadalje, socijalna pomoć za ugrožene obitelji će se udvostručiti, pojeftinit će stanovanje u gradskim stanovima, a kompanijama će se sniziti porez na prihod te vlasti nude i plaćanje računa za električnu energiju.

Hongkonške vlasti su spremne u spašavanje gospodarstva, za koje očekuju da će ove godine rasti tek 0,5 posto, uložiti čak 140 milijardi dolara, najavio je tamošnji tajnik za financije 

Njemačka

Njemačka vlada se jutros dogovorila u vezi posebnih mjera za pomoć gospodarstvu u situaciji epidemije koronavirusa. Olakšat će se i produžiti isplata plaća za skraćeno radno vrijeme, a Savezna agencija za rad će preuzeti i do 60 posto troškova tih plaća ako firme svoje radnike budu morale poslati neko vrijeme doma ili im puno radno vrijeme prepoloviti.

Ključni je cilj njemačke vlade sačuvati radna mjesta pa vlada preuzima i plaćanje punih doprinosa za sve radne sate koji budu izgubljeni zbog koronavirusa. 

Javne investicije u periodu 2021. - 2024. će se povećati za 3 milijarde eura te će iznositi 12,4 milijarde. Lokalna uprava će od 2022. do 2024. svake godine dobiti oko milijardu eura za izgradnju socijalnih stanova, na što u sljedećih deset godina njemačka vlada želi potrošiti čak 140 milijardi eura.

Njemački mediji već kritiziraju vladu Angele Merkel zbog ovih mjera, koje opisuju kao nedovoljne i neozbiljne. Süddeutsche Zeitung piše da se vlada ponaša kao da je ovo “normalna situacija” te da je jedino vrijedno u dogovorenim mjerama produženje mogućnosti korištenja skraćenog radnog vremena. Naročito se kritizira to što vlada nije ponudila odgovor na pitanje što da čine inače zdrave tvrtke koje će zbog krize s koronavirusom imati probleme s likvidnošću.

Australija

Australska vlada sprema paket hitnih mjera zbog epidemije koronavirusa: financijsku pomoć umirovljenicima, trenutnu podršku malim i srednjim tvrtkama, dotacije za nove poslovne investicije itd. Očekuje se da će ministar Steven Kennedy do kraja tjedna paket mjera predstaviti u parlamentu.
Australski ekonomisti upozoravaju da će koronavirus sigurno izazvati recesiju u prva dva kvartala ove godine te da će naročito biti pogođen turistički sektor. 

Detalji vladinog paketa još nisu u potpunosti predstavljeni javnosti, no najavljeno je da će biti težak “više milijardi dolara” te da će “vrlo brzo” pružiti konkretnu pomoć građanima i biznisima. 

Kina

Kineska ekonomija je prošle godine rasla 6,1 posto (što je inače najniža stopa rasta u proteklih tridesetak godina), a ove godine se nalazi u situaciji da je pojava koronavirusa posve paralizirala njihov industrijski i sektor usluga. Stoga kineske vlasti najavljuju posebne ekonomske mjere za spas gospodarstva, koje će biti precizno usmjerene prema ugroženim sektorima. Ne očekuje se stimulativni paket poput onog koji je donesen zbog svjetske financijske krize 2008. jer vlasti smatraju da se krizi koju je izazvao virus vidi jasan kraj.

Narodna banka Kine je u veljači već smanjila kamate za financiranje tvrtki, a ministarstvo financija je ubrzalo donošenje odobrenja za lokalne vlasti, koje se sada mogu više zaduživati (do čak 290 milijardi juana) kako bi mogle provoditi javne investicije u infrastrukturnim projektima, što bi trebalo stimulirati gospodarski rast.

Vlasti također pripremaju posebne investicijske programe, koji će biti predstavljeni do kraja mjeseca.

SAD

Prema pisanju američkih medija, osoblje Bijele kuće i nadležnih ministarstava radi na ekonomskim mjerama koje bi trebale biti odgovor na ugrozu gospodarskog rasta zbog koronavirusa. Mjere još nisu predstavljene predsjedniku Donaldu Trumpu te nije poznato koje od njih će na kraju biti usvojene.

Među prijedlozima je privremeno proširenje prava na plaćeno bolovanje, što dužnosnici Trumpove administracije smatraju jeftinijim od rezanja poreza na plaće. 

Trump je već potpisao prijedlog Kongresa koji omogućava da savezna vlada na sebe preuzme troškove borbe protiv širenja koronavirusa koji padaju na leđa saveznih država i lokalnih vlasti. Tu su i 3 milijarde dolara predviđene za obnovu medicinskih zaliha, kao i 300 milijuna dolara za kupovinu testova, cjepiva i opreme koja bi zdravstveno neosiguranim Amerikancima omogućila da imaju pristup liječenju.

Također, oslobođeno je 7 milijardi eura za niskokamatne zajmove malim tvrtkama kako bi mogle preživjeti udar zbog širenja epidemije.

Slovenija

Slovenske vlasti su jutros najavile poseban ekonomski program težak skoro milijardu eura kako bi se borile protiv gospodarskog pada koji izaziva širenje koronavirusa.

Između ostalog, donosi se interventni zakon koji će omogućiti financijsku pomoć kod rada od kuće, bit će moguća i odgoda plaćanja poreza, a povećavaju se i sredstva za promociju turizma.

Istaknuto je kako je ključno sačuvati likvidnost firmi i radna mjesta te da se zato donose interventne mjere, ali i strateške kako bi se očuvali lanci nabave.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više