Tadić: Srbi na Kosovu u najtežem položaju u Europi

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedjeljak u Orahovcu, drugog dana svog posjeta Kosovu, kako su Srbi na Kosovu u najtežem položaju u Europi te je ponovio kako je za Srbiju neovisnost Kosova neprihvatljivo rješenje.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji u najtežem je položaju od svih naroda Europe", rekao je srbijanski predsjednik pred stotinjak Srba iz Orahovca, ističući probleme izolacije, nedostatka slobode kretanja i prava na rad.

Govoreći o tome može li država Srbija riješiti njihove probleme, Tadić je rekao: "Mislim da su nam za to potrebni saveznici". "Danas tražim pomoć od međunarodne zajednice da se riješi problem srpskog i drugih

nealbanskih naroda na prostoru Kosova i Metohije. U ovoj poruci nema nikakve mržnje prema Albancima", kazao je Tadić.

On je poručio orahovačkim Srbima kako ne želi dopustiti onima koji ih štite, a to su vojnici KFOR-a, odlazak s Kosova, ponovo istaknuvši kako je za Srbiju neovisnost Kosova neprihvatljiva.

"U svim međunarodnim razgovorima ponavljam da je za našu državu neovisnost Kosova apsolutno neprihvatljiva. Bila bi strašna greška kada bi danas međunarodne sigurnosne snage otišle s Kosova i

Metohije. Ni jedno ni drugo ne smije se dopustiti", kazao je Tadić.

Posjetom Orahovcu, obilaskom tamošnje pravoslavne crkve i obraćanjem preostalim Srbima u tom gradu, u kojemu je od predratnih oko 4.000 ostalo oko pet stotina Srba, predsjednik Tadić je u ponedjeljak nastavio svoj dvodnevni posjet Kosovu.

Tadić je prije toga obišao manastir Visoki Dečani, čiji su ga monasi dočekali zvonjavom manastirskih zvona. Tijekom dana srbijanski predsjednik obići će srpske povratnike u selu Belo Polje pokraj Peći, na zapadu Kosova, te Srbe u selu Batuse, koji već dva mjeseca nemaju električnu energiju. Posjetit će i Lipljane te srpske enklave Gračanicu, Prilužje, a posjet će završiti boravkom na sjeveru Mitrovice.

Pročitajte više