Tadijanović i Nemec u povodu smrti akademika Frangeša

NIKOGA nisam volio kao Frangeša, više nego brata, njegov odlazak ne mogu prežaliti, rekao je u suzama hrvatski pjesnik i dugogodišnji Frangešev prijatelj Dragutin Tadijanović.

"Zahvalan sam mu za sve što je za mene učinio, a posebno za naše dugogodišnje prijateljstvo", izjavio je Tadijanović u povodu smrti akademika Ive Frangeša.

Profesor na Katedri za noviju hrvatsku književnost zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Krešimir Nemec izjavio je da je Frangeš bio ključna pojava u našoj novijoj književnoj historiografiji.

"Bio je hrvatski De Sanctis koji je o književnosti znao pisati i znanstveno točno i stilski dotjerano, istodobno i stručno i lijepo, analitički precizno i jezično elegantno", rekao je Nemec.

Po njegovim riječima, ljepotu koju je Frangeš prepoznavao u književnim tekstovima unosio je i u svoj znanstveni rukopis.

"Nikada se nije zadovoljavao neutralnim stručnim jezikom, nego je njegovao stil zasnovan na mediteranskoj kulturi koja više cijeni kultivirani izraz od znanstvene strogosti. Rezultati Frangeševa djelovanja govore o iznimnoj radnoj energiji, intelektualnoj širini i ljubavi za hrvatsku književnost", rekao je, dodavši kako nas je napustio veliki učitelj koji nas je učio kako se odnositi prema književnoj baštini i kako u književnom djelu prepoznati sklad i ljepotu.

Profesor Frangeš, naš konte Ivo, bio je znanstvenik s ukusom i kritičar s mjerom, rekao je Nemec.

Pročitajte više