Tajkuna Berezovskog istražuju zbog njegove najave da će srušiti Putina

BORIS BEREZOVSKI, ruski tajkun s azilom Velike Britanije, najavio je u intervjuu engleskom Guardianu da će izvršiti državni udar kako bi s vlasti oborio Vladimira Putina, na što su Rusi reagirali  pokretanjem istrage protiv njega, prenosi BBC.

"Potrebno je pribjeći sili kako bi se promijenio režim", izjavio je Berezovski, misleći pritom na vlast predsjednika Putina u Kremlju, i dodao da pruža financijsku podršku neimenovanim članovima ruske političke elite koji žele izazvati promjenu vlasti u Moskvi.

Glavni ruski tužitelj Jurij Čajka izjavio je da je izjava gospodina Berezovskog britanskom dnevnom listu Guardian razlog za pokretanje kaznenog postupka.

Oglasio se i šef ruske diplomacije, Sergej Lavrov, koji je još jednom pozvao Britaniju da izruči Borisa Berezovskog Rusiji.

"Ovo nije prva ovakva izjava Berezovskog. Rusija je odavno zatražila da mu se ne dozvoljava ovakva zlouporaba izbjegličkog statusa", rekao je Lavorov.

Berezovski je 2003. dobio status političkog izbjeglice u Velikoj Britaniji, nekadašnji je saveznik predsjednika Borisa Jeljcina i već se godinama uspješno brani od ruskih zahtjeva za izručenjem na osnovi optužbi za pranje novca. Za te optužbe on kaže da su politički motivirane.

Boris Berezovski jedna je od prvih ličnosti koje su se našle na udaru akcije predsjednika Putina protiv ruskih oligarha, poduzetnika koji su se obogatili u vrijeme privatizacije, tako da je tajkun vlastitom je odlukom otišao u krajem 2000. godine u Veliku Britaniju i ondje dobio azil. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 1,4 milijarde dolara.

A.B.

Pročitajte više