Tajland: 84 poginulih u prosvjedu, uglavnom muslimana

U SUKOBIMA tajlandskih snaga reda i prosvjednika na muslimanskom jugu zemlje poginulo je najmanje 84 ljudi, izjavio je u utorak vladin dužnosnik.

Prema istom izvoru, žrtve su uglavnom muslimani koji su se ugušili u pritvoru, nakon što su ih zbog napada na policijsku postaju u provinciji Narathiwat uhitile snage reda.

"Ne postoje znakovi nasilja na njihovim tijelima. Umrli su od gušenja", rekao je liječnik Pornthip Rotchanasunan, stručnjak forenzične medicine koji je pregledao tijela u sjedištu četvrte vojne oblasti. Tamo su, naime, u ponedjeljak navečer, nakon policijske akcije suzbijanja nereda u kojima je šest ljudi poginulo, prebačena tijela uhićenih prosvjednika.

Dužnosnici tvrde da su uhićeni muslimani umrli u pritvoru od posljedica gušenja jer su, između ostalog, zbog ramazanskog posta bili fizički vrlo slabi.

Ovo je najžešći sukob od travnja na tajlandskom jugu gdje je u sukobima lokalnih zajednica od početka godine poginulo 350 ljudi.

U napadu na policijsku postaju Tak Bai, 800 kilometara južno od Bangkoka, sudjelovalo je u ponedjeljak oko 2.000 ljudi. Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra smjesta je otputovao na poprište sukoba, ne oklijevajući da za krvave nerede okrivi osobe povezane sa skupinom muslimanskih ekstremista, odgovornih za napad na vojno skladište kada su u siječnju pokrali oko 300 komada oružja.

Većina muslimanskog stanovništva Tajlanda, koje čini 10 posto od ukupno 63 milijuna stanovnika, živi upravo na jugu zemlje. Analitičari se pribojavaju da bi to područje moglo postati plodno tlo za terorističke skupine poput Jemaah Islamiah, povezane s al-Qaidom.

Pročitajte više