Tajvan ukinuo vijeće za ujedinjenje s Kinom

USPRSKOS upozorenjima koje je primio iz Washingtona i Pekinga, tajvanski predsjednik Chen Shui-bien je danas službeno ukinuo Vijeće za nacionalno ujedinjenje - tijelo čija je svrha ujedinjenje Tajvana s NR Kinom.

Tajvan je bio dio Kine sve do 1949. godine, kada su na njega izbjegli kineski nacionalisti poraženi u građanskom ratu s komunistima. Otada se taj otok službeno naziva Republikom Kinom, a dugo godina je vladajuća stranka Kuomintang ujedinjenje dviju država promovirala kao službenu politiku.

U tu svrhu je 1990. godine u tu svrhu osnovano posebno tijelo zvano Vijeće za nacionalno ujedinjenje.

Međutim, Chen je 2000. i 2004. godine izabran na listi Demokratske napredne stranke koja se zalaže da Tajvan proglasi nezavisnost. Chen je nedugo prije svoje odluke izjavi kako je Vijeće za nacionalno ujedinjenje "apsurdnim proizvodom apsurdne ere".

Mnogi drže da je Chenova sve militantnija retorika u odnosu na Kinu posljedica korupcijskih afera koje potresaju njegovu stranku, odnosno iznenađujuće loših rezultata na nedavnim lokalnim izborima. Chen bi, apelirajući na tajvanski nacionalizam, trebao skrenuti pažnju javnosti s drugih, mnogo prozaičnijih problema.

Takva politika bi, pak, mogla dovesti do neželjenih i nepredviđenih posljedica. Kina službeno smatra Tajvan "odbjeglom provincijom" i njena politika za cilj ima njeno privođenje majci domovini na isti način na koji je to svojevremeno učinjeno s Hong Kongom. Kineski dužnosnici godinama upozoravaju da će na proglašenje nezavisnosti Tajvana reagirati oružanom silom, a u tu svrhu se na obalama južne Kine postavljaju projektili i vrše redovni amfibijski manevri.

Protiv proglašenja nezavisnosti su i SAD, zato što se američka vlada 1970-ih službeno obvezala braniti Tajvan u slučaju kineske invazije. Georgeu W. Bushu novi rat u situaciji kada američka vojska ima cijeli niz problema u Iraku i Afganistanu zbilja nije potreban.

Protiv Chenove politike je i tajvanski poslovni establishment, s obzirom da je negdašnji "azijski tigar" zasjenjen spektakularnim rastom svog komunističkog susjeda, te da tajvanska ekonomija u mnogo čemu ovisi o kineskim ulaganjima.

D.A.

Pročitajte više