TAJVANSKI PREDSJEDNIK OČEKUJE NASTAVAK PREGOVORA S KINOM 2004.

Tajvanski predsjednik Chen Shuibian okrivio je u petak Kinu za napete kineskotajvanske odnose, ali i istaknuo kako vjeruje da će Peking nastaviti pregovore s Taipeiom ako on na izborima iduće godine dobije novi predsjednički mandat, objavio je USA Today. L

U intervjuu američkom listu, Chen je kazao da, osim u slučaju kineskog napada, neće tražiti neovisnost niti mijenjati službeno ime Tajvana, što je obećao i nakon pobjede na izborima 2000. godine.

Branio je ipak svoju namjeru da sastavi novi ustav i održi referendum o budućnosti Tajvana, smatrajući da se radi o osnovnom pravu tajvanskog naroda.

Chen u pisanim odgovorima američkom listu okrivljuje Kinu za napetosti u kinesko-tajvanskim odnosima, jer Kina odbija obnoviti pregovore koje je prekinula 1995. godine zbog stajališta bivšeg tajvanskog predsjednika Leea Teng-huija koji je zagovarao neovisnost.

Istaknuo je, međutim, kako vjeruje da će Kina s njime i njegovom Demokratskom progresističkom strankom (DPP) morati nastaviti pregovore ako pobijedi na izborima 20. ožujka iduće godine i to bez postavljanja ikakvih uvjeta.

Chenova pobjeda na izborima nije ipak tako sigurna. Nekoliko ispitivanja javnog mnijenja pokazalo je da se njegovo zaostajanje za glavnim suparnikom, predsjednikom oporbene Nacionalističke stranke Lienom Chanom, kreće u dvoznamenkastim postocima.

Pročitajte više