Tako to ide u Europi: Slovenci na tri referenduma u samo dva mjeseca?

DOK u Hrvatskoj vlast odbija svaku pomisao na raspisivanje referenduma, čak i kada to traži 717 tisuća ljudi, u Sloveniji ta priča ide mnogo lakše te će naši sjeverni susjedi 5. lipnja odlučivati o novom Zakonu o suzbijanju rada na crno.

Referendum je iznudila slovenska oporba, jer su nezadovoljni načinom borbe protiv sive ekonomije, a posebno ograničavanjem dobrovoljne i besplatne "susjedske pomoći". Takvo rješenje je prije nekoliko tjedana prihvatila i hrvatske Vlada.

Jedan referendum održali u nedjelju, a još jedan je u pripremi


Predstavnici vladajuće koalicije u slovenskom parlamentu su tvrdili kako je sazivanje referenduma populistički potez oporbe u želji da kompromitiraju reforme koje želi provesti premijer Borut Pahor. Slovenci često na referendumima odlučuju o zakonima, pa su tako prošle nedjelje odbili zakon o malom zapošljavanju, a "na dnevnom redu" će im se naći i zakon o mirovinskom osiguranju.

Za taj referendum su sindikati i druge udruge prikupile potrebnih 40 tisuća potpisa pa ga parlament mora raspisati, a on bi se mogao održati 5. lipnja, zajedno sa onim o radu na crno.

Pročitajte više