Talijanska oporba traži Berlusconijevu ostavku jer je lagao

TALIJANSKA oporbene stranke pozvale su premijera Silvija Berlusconija da podnese ostavku nakon vijesti da je pred javnošću izbjegavao istinu o svojem odnosu s korumpiranim sucem, objavio je u ponedjeljak ljevičarski list La Repubblica.

Talijanski premijer, poslovni čovjek koji je postao političar, tvrdio je da prije 1987. nikad nije sreo Renata Squillantea, rimskoga suca koji je nedavno osuđen zbog više slučajeva korupcije.

No prema sudskoj dokumentaciji koju je u nedjelju objavila La Repubblica, Squillante je ispitivao Berlusconija u svibnju 1984., u vezi sa slučajem Berlusconijeve televizijske tvrtke Fininvest. Squillante je na kraju oslobodio Berlusconija, javila je La Repubblica.

Squillante je nedavno proglašen krivim za dva odvojena slučaja primanja mita od Cesarea Previtija, bivšeg Berlusconijeva odvjetnika u vezi s poslom. U tzv. slučaju SME suci su odlučili da je Squillante primao mito kako jedan od Berlusconijevih poslovnih konkurenata 1985. ne bi uspio kupiti tu nekadašnju državnu prehrambenu tvornicu.

I Berlusconi je bio optužen, ali njegovo je suđenje poslije obustavljeno jer mu je parlament zakonom dao imunitet. Prije donošenja toga zakona premijer se branio tako da je na sudu rekao da je Squillantea prvi put sreo 1987., dvije godine nakon afere SME.

Oporbeni čelnici pozivaju se u ponedjeljak na tekst iz Repubblice i traže od Berlusconija da odstupi.

"U normalnoj zemlji premijer bi podnio ostavku", rekao je Pierluigi Castagnetti iz Tratinčice, stranke desnoga centra.

Beppe Fioroni iz Demokratske ljevice, najveće talijanske oporbene stranke, rekao je da Berlusconi "više nije uvjerljiv". Fioronijev stranački kolega Francesco Bonito kaže da bi premijer morao odgovarati parlamentu.

"Squillante je osuđen zbog veoma teškoga zločina. A sad nam kažu da ga Berlusconi nije upoznao 1987., kao što je uvijek tvrdio, nego 1984. Govorimo o izrazito bitnoj i kontroverznoj okolnosti. On bi svoju poziciju morao objasniti pred parlamentom", rekao je Bonito.

Ni Berlusconi ni članovi njegove koalicije desnoga centra nisu dosad komentirali tu vijest.

Pročitajte više