Teško bolesni aktivist zahtijeva marihuanu u kalifornijskom zatvoru

STEVE KUBBY, 59-godišni kalifornijski aktivist za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, se, prema riječima njegove supruge Michele, ovih dana bori za život u istražnom zatvoru okruga Placer.

Kubby se u tom zatvoru nalazi od četvrtka, nakon što je uhićen u San Franciscu, gdje je bio doletio iz Kanade. Protiv njega je 2001. godine podignuta optužnica zbog posjedovanja pejotla i zbog nje je Kubby pobjegao u Kanadu te više od četiri godine pokušavao spriječiti izručenje tvrdeći da će mu boravak u američkom zatvorskom sustavu ugroziti život.

Steve Kubby je postao poznat 1990-ih kada je u Kaliforniji pokrenuo incijativu za referendum o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe. Njegova inicijativa je 1996. godine, usprkos žestokog protivljenja Clintonove administracije i političkog establishmenta, prihvaćena od strane birača te je tako Kalifornija postala država u kojoj se marihuana, pod određenim uvjetima, može dati teškim bolesnicima na recept.

Kubby je godine 1998. bio kandidat Libertarijanske stranke za guvernera, a dvije godine kasnije se bezuspješno pokušao izboriti za potpredsjedničku kandidaturu.

Kubbyjevo zalaganje za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe imalo je i osobne motive. Godine 1968. mu je dijagnosticiran rijedak i smrtonosan oblik raka bubrežnih žlijezda. Nakon sedam godina i tri operacije, liječnici su već bili digli ruke od njega, te je Kubby bio prisiljen isprobati cijeli niz alternativnih terapija. Jedna od njih je bila i marihuana kojoj - uz strogu dijetu - pripisuje to što je četvrt stoljeća kasnije još živ, odnosno za koju i mnogi medicinski stručnjaci smatraju da ublažava neke od najgorih simptoma bolesti.

Godine 1999. su u dom Kubbyjevih u okrugu Placer ušli zamjenici lokalnog šerifa, napravili pretres te ga uhitili zbog posjedovanja marihuane, ali i nekih drugih opojnih droga. Kubby je osuđen na 120 dana zatvora, ali su mu zatvorske vlasti odbile zahtjev za marihuanom u medicinske svrhe, te mu se zdravstveno stanje , prema njegovim navodima, naglo pogoršalo.

Dvije godine kasnije, nova optužba i mogućnost da se to po život opasno iskustvo ponovi, natjeralo ga je da zajedno sa suprugom i dvoje djece utočište pronađe u Kanadi. Iako je kanadski sud saslušao Kubbyjeve vještake koji tvrde da ga marihuana održava na životu, ipak je odobrio američki zahtjev za izručenje.

Prema navodima njegove supruge Michele, s kojom je u povremenom kontaktu, Kubbyjevo stanje se izuzetno pogoršalo. Tvrdi se da je smješten u samicu, i da je odbijen njegov zahtjev za marihuanom. Umjesto toga mu je ponuđen Marinol - sintetičku THC drogu koja, pak, nema kanabinoide nužne za reguliranje rada Kubbyjevih bolesnih žlijezdi. Supruga i prijatelji su također zabrinuti zbog zatvorske hrane koja sadrži štetne tvari koje bi mogle ponovno potaknuti rast tumora.

D.A.

Pročitajte više