T-HT u roku od 60 dana mora ponuditi paket s obračunskom jedinicom od 1 sekunde

MINISTAR Kalmeta predstavio je novi Pravilnik o telekomunikacijskim uslugama prema kojem T-HT najkasnije u roku od 60 dana korisnicima mora ponuditi novi tarifni paket sa sekundom kao obračunskom jedinicom.

Kalmeta je na konferenciji za novinare potvrdio kako je cilj Ministarstva imati što više operatera i u fiksnoj i u mobilnoj telefoniji kako bi korisnici mogli što jeftinije telefonirati.

Telefonska pretplata i dalje će se plaćati, a Kalmeta je to obrazložio činjenicom da održavanje sustava košta. No, prema novom Pravilniku pretplata će morati sadržavati dio iskorištenih impulsa.

“Ovaj pravilnik je važan jer omogućuje dodatnu deregulaciju telekomunikacijskih usluga, a osim što podupire proces otvaranja tržišta uvažava i potrebe korisnika” - rekao je Kalmeta, prenosi Novi list dodajući kako će od siječnja naknada za novog koncesionara u fiksnoj telefoniji biti smanjena s osam milijuna kuna na 20 tisuća kuna.

Kalmeta je javnosti objasnio i kako će korisnici birati operatera. Korisnici će biranjem kodnog broja na aparatu moći vrlo jednostavno odabrati kojem će operateru pokloniti vjernost, a broj će im ostati isti.

Od siječnja 2005. pritužbe se više neće podnositi direktno operaterima već Vijeću korisnika telekomunikacijskih usluga.

Kalmeta je na kraju dodao i kako će Ministarstvo uskoro objaviti sažetak ugovora o prodaji Hrvatskog telekoma, te da nema bojazni da će država morati obeštetiti Deutsche Telekom.

U T-HT-u su rekli kako ne mogu komentirati novi Pravilnik jer ga još nisu vidjeli, no dodali su kako će, kao i uvijek do sada, poslovati u skladu s važećim propisima.

Pročitajte više