Tomčić: Dobio sam rješenje o mirovini, ali sam ga stavio u mirovanje

PREDSJEDNIK HSS-a i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić danas je novinarima potvrdio da mu je prošloga tjedna, na njegov zahtjev, izdano rješenje o mirovini, koje je potom stavio u mirovanje i odbacio nagađanja da je to učinio kako bi si osigurao mirovinu predsjednika parlamenta koja je viša od zastupničke.

"Zahtjev za mirovinom podnio sam iz osobnih razloga. Nakon dvije godine što sam bio ministar, četiri zastupnik i četiri predsjednik Sabora, čovjek dođe u neke dvojbe što dalje raditi u životu", izjavio je Tomčić.

U Odboru za izbor i imenovanje doznaje se da je Tomčić zatražio da ga se umirovi, čemu je Odbor i udovoljio te da je idući dan mirovinu stavio u mirovanje i aktivirao zastupnički mandat.

Tomčić novinarima nije naveo osobne razloga koji su ga motivirali da ode u penziju.

"Blizu sam 60 godina, a to su godine kada čovjek promišlja što će i kako u životu raditi", kazao je dodavši da se ipak odlučio ne aktivirati mirovinu već obavljati zastupničku dužnost.

Upitan je li si osiguranjem mirovine predsjednika Sabora osigurao i veću mirovinu nego što bi imao kao zastupnik, odgovorio je da nema riječi o nikakvoj predsjedničkoj mirovini jer je izračunata mirovina iznad određene sume po zakonu limitirana.

"Nema nikakve moralne dvojbe. Da danas podnesem zahtjev kao predsjednik Kluba zastupnika HSS-a, ne kao predsjednik Sabora, imao bih istu mirovinu", ustvrdio je.

Pojasnio je da postoji pravilo po kojemu mirovina predsjednika Sabora iznosi 85 posto njegove zadnje plaće, ali da se tako izračunata mirovina iznad određene sume reducira prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Naveo je da mu je izračunata mirovina reducirana za oko dvije i pol tisuće kuna, te da je dobio rješenje po kojemu će mu mirovina iznositi 12.400 kuna.

Pročitajte više