Tomčić: Hrvatska ekološka i tradicionalna hrana postala europski hit

HRVATSKA mora iskoristiti svoje komparativne prednosti u odnosu na ostale europske zemlje te, zahvaljujući čistoj prirodi, potaknuti proizvodnju ekološke i tradicionalne hrane koja je postala europski hit, rekao je danas predsjednik Sabora Zlatko Tomčić prigodom posjeta izložbenom štandu Osječko-baranjske županije na Zagrebačkom velesajmu.

Tomčić je istaknuo kako nije nikakva tajna da Hrvatska ima daleko veće mogućnosti od drugih europskih zemalja kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane te korištenje drugih prirodnih resursa, uključujući i zaštićene dijelova prirode poput nacionalnih i parkova prirode.

"Imamo daleko veće mogućnosti od onih europskih zemalja koje su prije pedesetak godina platile visoku cijenu zbog svoje brze industrijalizacije. Onda smo bili u određenom zaostatku, sada smo u određenoj prednosti", ocijenio je.

Ističući da su hrvatske njive daleko manje zagađene raznoraznim kemijama nego u ostatku Europe, da imamo čišći zrak, podzemlje i vode, Tomčić najbitnijim drži to što su ljudi u Hrvatskoj još uvijek okrenuti tradicionalnim vidovima proizvodnje.

"Tradicionalna proizvodnja hrane postaje europski hit i zato Hrvatska u tome, kroz male biznise na obiteljskim gospodarstvima, može tražiti mogućnosti zapošljavanja i vlastitog razvoja, kao i vlastite atraktivnosti", kazao je predsjednik Sabora.

Kao razlog posjeta štandovima Osječko-baranjske županije Tomčić je naveo njezinu bogatu ponudu u području proizvodnje ekološke hrane, tradicionalnih zanata, starih kućnih obrta, kulturne baštine.

"Iznimno podržavam ekološku hranu, ali još sam uvijek ljubitelj one tradicionalne, čvaraka, kulena, krvavica i ostalog", poručio je novinarima.

Dodao je kako mu je želja potaknuti i ostale županije da iskoriste mogućnost vlastitog prezentiranja na Zagrebačkom velesajmu, prošire izložbeni prostor i ponudu, "da to bude nova šansa Hrvatske u novim europskim gospodarskim okolnostima".

Na novinarski upit kako komentira izjavu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da je neumjesno govoriti o raspuštanju Sabora idućeg mjeseca iako još nije službeno poznat datum izbora, Tomčić je odgovorio da svaki političar ima potpunu slobodu izjaviti bilo što i bilo gdje.

"Tu slobodu, dakako, ostavljam i gospodinu Ivi Sanaderu", rekao je.

Pročitajte više