Tomčić zatražio umirovljenje na jedan dan zbog veće mirovine

ZLATKO TOMČIĆ 23. prosinca 2003. zatražio je umirovljenje na jedan dan kako bi ostvario pravo na mirovinu u vrijednosti 85% njegove posljednje plaće, koja je kao predsjedniku Sabora iznosila 17.100 kuna, piše Jutarnji list dodajući da je samo dan nakon toga Tomčić umirovljenički status stavio u mirovanje i aktivirao status zastupnika, te trenutno prima plaću od 15.000 kuna kao predsjednik Kluba zastupnika.

Tomčić demantira da si je na taj način osigurao veću mirovinu i tvrdi kako bi mu mirovina bila jedna visoka da je zahtjev za umirovljenje podnio kasnije, no u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje tvrde da je Tomčić ipak profitirao.

Naime, Tomčić može, kada će ići u mirovinu, tražiti da mu se ponovo izračuna mirovina, te u slučaju da taj izračun bude nepovoljniji, može izabrati mirovinu koju želi, odnosno povoljniju koja će sigurno biti ona koju je dobio kao presjednik Sabora.

U HZMO dalje navode, prenosi Jutarnji, da je Tomčić u mirovinu otišao s mjesta saborskog zastupnika bez ijednog dana mirovine, pri izračunu mirovine gledale bi se uplate doprinosa u svim razdobljima, te ne bi mogao birati mirovinu već bi dobio prosjek.

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Branimir Glavaš izjavio je kako nema ništa sporno u tome što je Tomčiću odobren zahtjev za jednim danom umirovljenja, jer je Tomčić imao sve uvjete za umirovljenje.

Pročitajte više