Tripoli želi dati odštetu žrtvama atentata iz 1986. u Berlinu

LIBIJA je naznačila Berlinu da je spremna isplatiti odštetu obiteljima poginulih i ranjenih u antiameričkom atentatu na jednu diskoteku u zapadnom Berlinu 1986., piše njemački časopis Der Spiegel u broju od ponedjeljka.

Prema pisanju Der Spiegela Libija je "prije nekoliko mjeseci" obznanila spremnost da plati odštetu.

U atentatu na diskoteku "La Belle". koju su pojećivali američki vojnici, poginule su tri osobe, a 260 je ranjeno 6. travnja 1986.

Jedan berlinski sud je u studenom 2001. optužio Libiju da je odgovorna za atentat.

Njemačka vlada je tada pozvala Libiju da službeno prizna svoju odgovornost za atentat, koji je tijekom istrage bio pripisan sirijskim tajnim službama.

Udruženje neameričkih žrtava atentata traži po ranjenoj osobi 500.000 eura, ovisno o stupnju zadobivenih ozljeda. Odvjetnici su tražili po milijun eura za obitelj jedne Turkinje koja je poginula u atentatu i za bivšeg vlasnika diskoteke.

Predstavnici američkih žrtava, koji su tužbu podnijeli u Sjedinjenim Državama, traže oko 3 milijarde eura.

Četiri počinitelja atentata, jedna Njemica, jedan Palestinac, jedan Libijac i još jedan Palestinac, naturalizirani Nijemac, osuđeni su na kazne od 12 do 14 godina zatvora.

Libija je u petak u pismu upućenom UN-u službeno priznala odgovornost za atentat u Lockerbieu 1988. u kojem je poginulo 270 ljudi.

Pročitajte više