Eksplozije u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima, tri osobe poginule

Foto: EPA

Rusija je jutros izvela novi raketni napad na Kijev i druge ukrajinske gradove, priopćile su ukrajinske zračne snage. Tri su osobe poginule, a aktivirali su se i sustavi protuzračne obrane u glavnom gradu, gdje se čulo nekoliko eksplozija, javlja Guardian.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako su dvije osobe poginule u Kijevu, a jedna u južnom gradu Mikolajivu, dok je ukupno još najmanje 11 ozlijeđenih.

"Još jedan masovni napad na našu državu. Šest regija bilo je pod udarom neprijatelja. Sve naše službe sada rade na suočavanju s posljedicama ovog terora", napisao je Zelenski na Telegramu.

Ukrajinska protuzračna obrana oborila je 44 rakete i bespilotne letjelice od 64 koje je lansirala Rusija u nekoliko valova napada, rekao je Valerij Zalužni, zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga.

Dvije snažne eksplozije čule su se u središtu Kijeva oko 7 sati ujutro, s još najmanje dvije 45 minuta kasnije, izvijestili su kijevski mediji. Jedan od novinara čuo je da protuzračna obrana ispaljuje više projektila te svjedočio jednoj od eksplozija. 

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da su uključeni sustavi protuzračne obrane i pozvao ljude da ostanu u svojim skloništima. Rekao je da su kasnije liječnici intervenirali zbog ranjenih osoba u okrugu Dnjepar.

Kijevski dužnosnici rekli su da je najmanje 14 osoba ozlijeđeno u različitim dijelovima glavnog grada. Vatrogasci su gasili nekoliko većih požara, a djelatnici hitne pomoći radili su na spašavanju ljudi iz višekatnice u okrugu Golosivski na jugozapadu Kijeva.

U nekim dijelovima grada nestalo je i struje zbog oštećenja krhotinama raketa.

Napadi u Mikolajivu i Lavovu

U raketnom napadu u južnom gradu Mikolajivu ubijena je jedna osoba, deseci su ozlijeđeni te je oštećeno najmanje 20 stambenih zgrada, rekao je gradonačelnik grada Oleksandr Sinkivič.

“Ima oštećenih stambenih objekata. Dvadesetak ih je bez krova. Oštećenja na plinskoj i vodovodnoj mreži komunalci već otklanjaju. Ima ranjenih. Jedna osoba je hospitalizirana. Ostalima je pružena pomoć na licu mjesta”, napisao je na Telegramu i dodao da je hospitalizirani muškarac kasnije preminuo.

Oleh Sinehubov, guverner regije Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je da su ruski projektili pogodili nestambenu infrastrukturu u gradu Harkivu, administrativnom središtu regije.

Cijela Ukrajina bila je pod uzbunom za zračni napad od oko 6 ujutro, a ukrajinske zračne snage upozorile su na Telegramu na opasnost od ruskog raketnog napada.

Ekplozije i udari zabilježeni su i u području oko grada Lavova.

Borell u Kijevu

Šef europske diplomacije Josep Borrell koji boravi u dvodnevnom posjetu Kijevu kako bi naglasio potporu EU-a Ukrajini, objavio je fotografiju na platformi društvenih medija X iz skloništa. "Jutro je počelo u skloništu dok se širom Kijeva oglašavaju zračni alarmi", napisao je.

Borrell s najvišim ukrajinskim dužnosnicima razgovara o vojnoj i financijskoj potpori EU-a, kao i o napretku Kijeva na reformskom putu u nastojanju da se pridruži 27-članom bloku.

Pročitajte više