Trump bijesan na suca koji mu je blokirao zabranu, ali iranska beba sad može na operaciju srca

Screenshot: Youtube

AMERIČKI predsjednik Donald Trump zarekao se da će oboriti odluku saveznog suca koja suspendira njegovu izvršnu uredbu o zabrani ulaska iz sedam muslimanskih zemalja.

>>Američki sudac blokirao Trumpovu zabranu, Qatar Airways ukrcava sve putnike za SAD

Trump je suca Jamesa Robarta opisao kao "takozvanog suca" čija "smiješna" odluka "u suštini oduzima provedbu zakona" SAD-u i najavio da će biti oborena.

 

 

Iranska 4-mjesečna beba nije mogla ići na operaciju srca koja bi joj spasila život

Sudac Robart je, naime, proglasio njegovu uredbu neustavnom, prenosi BBC.

Quatar Airlines i Air France već su počeli ukrcavati putnike iz ovih zemalja kad su im američki carinski službenici prenijeli da je zabrana suspendirana. Isto se odnosi i na izbjeglice iz cijelog svijeta, kojima je Trumpovom uredbom također bio zabranjen ulaz u SAD-u.

Među onima za koje se očekuje da će ubrzo krenuti za SAD je iranska beba Fatema Rešad sa srčanom manom koja ima zakazanu operaciju u SAD- koja bi joj trebala spasiti život. Njena obitelj je zatražila i dobila vizu za Ameriku, ali ona joj je automatski poništena nakon Trumpove zabrane.

 

 

 

Državni odvjetnik: Uredba je neamerička i neustavna

Trumpova administracija tvrdi da je uredba donesena s ciljem zaštite SAD-a od  terorizma i najavljuje da će tražiti hitnu suspenziju koja će obnoviti restrikcije na ulazak. "Predsjednička uredba ima za cilj zaštitu domovine i predsjednik ima ustavni autoritet i odovornost da zaštiti američki narod", navodi se u izjavi za javnost.

No državni odvjetnik države Washington Bob Ferguson opisao je uredbu kao neustavnu: "Ljudi koji su imali veze, koji su imali dopuštenje putovati izgubili su to pravo bez ikakvog sudskog procesa. To je neamerički i neustavno", rekao je Ferguson za BBC i dodao: "Ne možete preferirati jednu religiju iznad druge."

Sudovi u barem četiri savezne države razmotrit će tužbe podnesene protiv zabrane.

Pročitajte više