Tržišta u padu zbog Grčke



NEDOSTATAK jasnog rješenja grčke krize osjetio se i na tržištima, na kojima su dionice europskih tvrtki zabilježile jasne padove, dok je kombinacija zabrinutosti zbog grčkog duga i neočekivanog tjednog rasta broja nezaposlenih u SAD-u udarila i na sirovine.

Najveće europske banke, među njima Deutsche Bank, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Banco Santander i BBVA, zabilježile su pad od jedan do 1,7 posto.

Terminski ugovori za naftu pali su za gotovo dva dolara, na 78,16 dolara po barelu na azijskoj i američkoj burzi, a cijena zlata je pala čak za 3,20 dolara, na 1.093,30 dolara po unci.

U središtu problema je Grčka, čija je sudbina neizvjesna. Bonitetna agencija Standard & Poor's rekla je jučer da bi rejting grčkog državnog duga u roku od mjesec dana mogao pasti na najniži status, a Moody's je objavio kako će trenutni rejting ostaviti nepromijenjenim ako se budu provela obećana rezanja troškova.

Istrage

Američki dolar je ponovno ojačao u odnosu na euro, što je ublažilo rast cijena sirovina. Euro je zbog grčke krize na najnižoj razini u zadnjih nekoliko godina.

Istodobno, europski, ali i američki dužnosnici nastavljaju s pritiskom na Grčku, koja se upravo sprema izdati novu seriju obveznica. Agencija za statistiku Europske unije najavila je još jednom kako će posebnu pažnju posvetiti istraživanju kako je Grčka koristila credit default swapove da bi prikrila stvarno stanje svojih financija.

Isto je najavila i američka centralna banka. Njen čelnik Ben Bernanke rekao je kako će se Federalne rezerve pozabaviti transakcijama derivativima između Grčke i velikih američkih banaka kako bi se otkrilo jesu li oni korišteni da bi pomogli Grcima prikriti deficit.

Sličnu istragu provest će i Agencija za vrijednosnice, jedno od najmoćnijih regulatornih tijela na američkom financijskom tržištu.

Pročitajte više