TURČIN POSTAO GLAVNI TAJNIK ORGANIZACIJE ISLAMSKE KONFERENCIJE

Najveća muslimanska organizacija na svijetu u utorak kasno navečer izabrala je turskoga akademika za novoga glavnog tajnika nakon što je on najavio da će unapređivati dijalog između islamskoga svijeta Zapada.

Nakon dvaju krugova glasovanja ministri vanjskih poslova 57-člane Organizacije islamske konferencije (OIC) izabrali su Ekmeleddina Ihsanoglua, Turčina koji je rođen u Egiptu i tečno govori arapski, a ne njegove protukandidate iz Malezije i Bangladeša.

Na novoj dužnosti, na koju stupa krajem godine, Ihsanoglu će ići putem reforma OIC-a, najavio je, kako bi ta organizacija valjano zastupala 1,3 milijarde svjetskih muslimana, petinu čovječanstva.

Turska je domaćin trodnevne konferencije OIC-a koje završava u srijedu. Ta zemlja vjeruje da u muslimanskome svijetu ima najbolji položaj za poticanje kontakata među civilizacijama u svijetu izmijenjenome nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. i zdušno je lobirala za svoga kandidata.

"Izbor turskoga kandidata znači da će Turska moći pružiti svoja iskustva ovoj organizaciji", rekao je Ihsanoglu turskoj novinskoj agenciji.

"Turska je dinamična zemlja i na Istoku i na Zapadu, i u Europi i u muslimanskome svijetu", rekao je Ihsanoglu koji je na čelu Međunarodnoga istraživačkog centra za islamsku povijest, umjetnost i kulturu.

Turski diplomati naglašavaju kako je ovo bio prvi izbor glavnoga tajnika demokratskim glasovanjem od utemeljenja OIC-a 1969.

Glavni tajnik ima četverogodišnji mandat i na čelu je sekretarijata sa sjedištem u Džedi u Saudijskoj Arabiji. OIC to sjedište smatra privremenim dok se ne steknu uvjeti za preseljenje u Jeruzalem.

(Hina) xvm

Pročitajte više