Turisti uznemiravali sredozemnu medvjedicu na Cresu! "Molimo da joj se nitko ne približava!"

Foto, video: Plavi svijet

PLAVI svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora poslao je medijima priopćenje s video snimkom na kojoj se vidi kako turisti uznemiravaju sredozemnu medvjedicu. Iz Plavog svijeta mole da se nitko ne zadržava u njezinoj blizini jer se radi o ugroženoj vrsti koja treba mir!

"Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) koja boravi u području Kvarnera (Istra, Lošinj, Cres) je izuzetno ugrožena vrsti te vrsta koja je strogo zaštićena u Republici Hrvatskoj. Već smo pozivali javnost da u slučaju opažanja ne uznemirava, ne proganja i ne prilazi sredozemnoj medvjedici s obzirom da ova životinja treba mirne i zaštićene plaže na kojima se može odmoriti.", stoji u priopćenju Plavog svijeta te se dodaju kako pojedinci ipak zbog neukosti i neinformiranosti ili ignorirajući sva upozorenja te jasnu zakonsku zaštitu ove vrste, prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom životinji prilaze ili je proganjaju na moru.

"Na snimci i fotografijama jasno se vidi kako skupina od četiri muškarca na plaži okružuje sredozemnu medvjedicu te joj prilazi na svega metar. Životinju prskaju morem nakon čega životinja, koja je očigledno izuzetno povjerljiva prema ljudima, bježi sa obale. Na snimci se vidi kako u moru uz plažu još ljudi promatra životinju, pokušavaju je pratiti plivajući itd. Prema informacijama koje se mogu čuti i pročitati uz snimku radi se o brodu s njemačkim turistima, a u maltretiranju životinje sudjeluje i posada (za koju ne znamo je li naša ili se također radi o strancima). Cjelokupni incident dogodio se 11. srpnja 2012. u blizini kampa Kovačine na Cresu.", navode u priopćenju iz Plavog svijeta čiji su članovi obavijestili i Državni zavod za zaštitu prirode o ponašanju prema medvjedici.

Kazna do 80 tisuća kuna!

U ovom slučaju zakonom zapriječena kazna za uznemiravanje sredozemne medvjedice iznosi i do 80.000 kuna.

"Želimo još jednom napomenuti kako je sredozemna medvjedica (Monachus monachus) zasigurno najugroženiji Europski morski sisavac. Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u dvije veće populacije - jednoj u području sjeveroistočnog Mediterana (Grčka, Turska, Cipar) i drugoj u području sjeveroistočnog Atlantika. Iako je u povijesti bila poznata kao redoviti stanovnik Jadrana, od sredine 1960-tih godina zbog ubijanja, uznemiravanja i nedostatka plijena te gradnje i urbanizacija u priobalju njihov broj značajno je smanjen te se od tada ne bilježi razmnožavanje već samo povremena opažanja primjeraka koji dolaze iz Sredozemlja, najvjerojatnije iz Grčke.", priopćili su iz Plavog svijeta. Također, mole sve opažatelje da je prilikom susreta ne uznemiravaju i ne zadržavaju se u njenoj blizini i blizini spilja i plaža na kojima boravi, ali i da jave svoja opažanja.

Pročitajte više