TURSKI PREMIJER GUL I PREMIJER CIPARSKIH TURAKA TALAT TRAŽE UKIDANJE EMBARGA ZA SJEVERNI CIPAR

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul i premijer ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat pozvali su u subotu na ukidanje međunarodnog trgovinskog embarga, što je na snazi protiv Turaka koji nastanjuju sjeverni dio tog podijeljenog otoka, a u subotu su se referendumom izjasnili za njegovo ponovno ujedinjenje.

"Embargo se mora ukinuti, izolacija (sjevernog Cipra) mora se okončati", rekao je Gul na konferenciji za novinare u Ankari nakon objave rezultata referenduma na kojoj su ciparski Turci glasali 'za' mirovni plan Ujedinjenih naroda kojim se predviđa ponovno ujedinjenje s južnim dijelom otoka.

Međutim, izglede za takav razvoj događaja uništilo je uvjerljivo 'ne' ciparskih Grka na današnjem referendumu i to znači da će 1. svibnja u Europsku uniju ući samo južni, grčki dio otoka.

"Napravili smo što je trebalo. Sad je red na međunarodnoj zajednici da učini sljedeći korak", izjavio je pak premijer samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar Ali Talat, u nekoliko navrata pozivajući na ukidanje embarga sjevernom Cipru.

On je, osim toga, ocijenio da bi predsjednik ciparskih Turaka Rauf Denktash, koji se protivio planu ujedinjenja, trebao snositi posljedice subotnjeg glasovanja, u kojem je više od 60 posto ciparskih Turaka glasovalo u korist plana, i podnijeti ostavku.

"Više nema smisla da on ostane na svojem položaju", izjavio je za televiziju Talat koji se zalagao za pozitivan odgovor na referendumu.

(Hina) xrt/xbnš yrt

Pročitajte više