Tužitelj zatražio preispitivanje pogibije vođa "Zemunskog klana"

OKRUŽNO javno tužiteljstvo u Beogradu uputilo je MUP-u Srbije službeni zahtjev za ispitivanje detalja pogibije Dušana Spasojevića Šiptara i Mile Lukovića Kuma, vođa zemunskog klana, ubijenih 27. ožujka 2003. godine u policijskoj akciji "Sablja" provedenoj nakon atentata na premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003., izjavio je u petak načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije Milan Milošević na sjednici Odbora za sigurnost Skupštine Srbije.

Okružni javni tužitelj, kako je kazao Milošević, zatražio je rasvjetljavanje svih detalja akcije u selu Meljak pokraj Beograda, kad su ubijeni Spasojević i Luković koji su, prema optužnici protiv 13-orice optuženih za ubojstvo premijera, sudjelovali u pripremi i izvršenju atentata. Među ostalim se traži i izvještaj o tome kako se dogodilo da je "treći čovjek", koji je bio s dvojicom odbjeglih šefova "zemunskog klana", pobjegao. Milošević nije naveo o kome je riječ, a mediji su ranije nagađali da se radi o Dejanu Milenkoviću Bagziju, koji je ranije pokušao, kamionom na auto-putu kod beogradske dvorane "Limes", izvršiti atentat na premijera Đinđića.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić, koji je od skupštinskog Odbora za sigurnost i zatražio raspravu o akciji "Sablja", podsjetio je da su, prema izvještaju bivšeg ministra policije Dušana Mihajlovića, Spasojević i Luković ubijeni jer su pružali otpor prilikom uhićenja.

Odbor za sigurnost Skupštine Srbije, kako je odlučeno, formirat će pododbor sastavljen od predstavnika sedam parlamentarnih stranaka, koji će ispitati poštivanje ljudskih prava uhićenika tijekom policijske akcije "Sablja" 2003. godine, te provjeriti protiv koliko uhićenih osoba je podignuta optužnica i koliko ih je osuđeno.

Akcija "Sablja" provedena je za vrijeme izvanrednog stanja, proglašenog na dan atentata na premijera Đinđića 12. ožujka, a ukinutog 22. travnja iste godine. Za to vrijeme, policija je privela više od 12 tisuća osoba, od čega je oko dvije tisuće bilo zadržano u pritvoru.

Za ubojstvo premijera optuženo je 13 osoba, od kojih su - nakon nedavne predaje prvooptuženog Milorada Ulemeka-Lukovića Legije, bivšeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije - još šestorica u bijegu, te im se sudi u odsutnosti.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više