U Austriji iz laboratorija Međunarodne agencije za atomsku energiju iscurio plutonij

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA), priopćila je kako je noćas iz njihova laboratorija u Seibersdorfu, pokraj Beča, iscurila manja količina plutonija. Iz austrijskog Ministarstva okoliša stiglo je priopćenje u kojem se navodi kako nema nikakve opasnosti po ljude i okoliš, jer je sva radijacija "ostala u krugu postrojenja".

IAEA je navela kako je malena zapečaćena bočica s plutonijem prsnula oko 2.30 sati, zbog porasta pritiska u bočici te kako je pritom iscurila manja količina visoko-radioaktivnog materijala. Kako prenosi AP, plutonijem je kontaminirano samo skladište laboratorija. U vrijeme nesreće, u laboratoriju srećom nije bilo nikoga

Iako je glasnogovornik IAEA Ayhan Evrensel rekao kako je mogućnost da je netko bio u laboratoriju i namjerno slomio bočicu isključena, najavio je cjelovitu istragu ovog slučaja. Dodao je i kako "sve ukazuje na to da nije došlo do ispuštanja radijacije izvan laboratorija".

Laboratorija IAEA se nalazi oko 35 kilometara južno od Beča, na prostoru austrijskog istraživačkog centra (ARC). UN-ovi stručnjaci ondje analiziraju uzorke iz država koje su osumnjičene za razvijanje tajnog programa izrade nuklearnog oružja. Postrojenje u Seibersdorfu, koje je izgrađeno tijekom 1970-tih godina, smatra se zastarjelim.

To je u studenom prošle godine priznao i sam generalni direktori IAEA, Mohamed El-Baradei, koji je rekao kako postrojenje "ne odgovara sigurnosnim standardima UN-a". Zbog toga je od zemalja članica UN-a zatražio 27,2 milijuna eura za modernizaciju laboratorija. Tad je rekao i kako "postoji sve veći rizik da zastarjele ključne komponente laboratorija otkažu", što bi dovelo do katastrofe.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više