U Beču počinje zimsko zasjedanje parlamentarne skupštine OESS-a

NA ZIMSKOM zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a, što se u četvrtak i petak održava u Beču, jedna od središnjih tema bit će kriza oko Iraka, a Hrvatska će skup tristotinjak parlamenataraca iz cijele Europe dodatno iskoristiti za promidžbu svoje kandidature za članstvo u EU.

´Budući da se zasjedanje održava na dan našeg predavanja zahtjeva za članstvom u EU, mi ćemo ne samo sjednicu, već i bilateralne susrete iskoristiti za dodatno promicanje hrvatskih argumenata za pridruživanje Uniji´, rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac u telefonskom razgovoru za Hinu.

Što se rasprave o Iraku tiče, Tomac, koji će predvoditi hrvatsko izaslanstvo u Beču, najavio je da će već i na sastanku Stalnog odbora (vođe izaslanstava), a potom i na zasjedanju parlamentarne skupštine ponoviti saborska stajališta o potrebi poštivanja međunarodnog poretka u sklopu Ujedinjenih naroda i pozvati međunarodnu zajednicu na ujednačavanje stajališta, kako bi se izbjegao raskol.

´To nikako ne znači kolebanje RH, koja je i dalje članica antiterorističke koalicije, u odnosu na problem terorizma´, rekao je Tomac, naglasivši kako će se Hrvatska, budući da je prošla teški rat, sustavno zalagati za traženje mirnog rješenja dok god za njega ima izgleda.

Druga zimska sjednica najopsežnijeg tijela krovne europske sigurnosne organizacije - prva je održana prošle godine u isto vrijeme - u Kongresnom centru bečkog dvorca Hofburg okupit će parlamentarne zastupnike iz više od 50 zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Na zajedničkim i odvojenim sjednicama triju glavnih odbora - odbora za političke poslove i sigurnost, odbora za gospodarstvo, znanost, tehnologiju i okoliš te odbora za demokraciju, ljudska prava i humanitarna pitanja - oni će osim o aktualnim djelatnostima organizacije, biti izviješteni i o pripremama za Godišnje zasjedanje parlamentarne skupštine u rujnu u Rotterdamu koja će se usredotočiti na ´Ulogu OESS-a u novoj europskoj arhitekturi´.

Tijekom prvog dana zasjedanja parlamentarne skupštine u četvrtak bit će upriličena i dodjela nagrade OESS-a za novinarstvo i demokraciju za 2003. godinu. Skupština tu nagradu tradicionalno daruje za promicanje načela OESS-a u područjima ljudskih prava, demokracije i slobodnog protoka informacija, a ovogodišnji laureat je novinarka ruskog nezavisnog lista Novaja Gazeta Ana Politkovskaja za opsežno i uravnoteženo izvještavanje iz Čečenije, kojim je privukla pozornost međunarodne javnosti na kršenja ljudskih prava u tom području.

Pročitajte više