U četvrtak nastavak deložacije iz bivšeg TDZ-a u Jagićevoj ulici

U ČETVRTAK ujutro nastavit će se ovrha u bivšoj Tvornici duhana Zagreb u Jagićevoj ulici koja je jučer prekinuta jer su članovi Novoga sindikata odbili napustiti prostor tvornice.

"S obzirom da su zatečeni članovi Novog sindikata odbili napustiti predmetni prostor, ovrha nije mogla do kraja biti provedena, te je uredovanje za preostali dio provođenja rješenja o ovrsi odgođeno za 3. kolovoza u 8 sati", stoji u današnjem priopćenju zagrebačkog Općinskog suda.

Rješenjem o ovrsi Općinski je sud 12. srpnja odredio da radnici i sindikalci moraju napustiti tvornicu koju su zaposjeli prije gotovo četiri mjeseca, te da se tvornica preda u posjed ovrhovoditeljima.

Prema zapisniku sudskog ovršitelja, radnici protiv kojih su donesene presude za ometanje posjeda jučer su napustili prostor tvornice, no tamo su zatečene još neke osobe koje su tvrdile da su članovi Novog sindikata koje su navele da se na njih ovrha ne odnosi, kažu na sudu.

Budući da je jučer bilo protivljenja ovrsi te "s obzirom na samu prirodu ovrhe i očekivani otpor", sud je ponovno zatražio pomoć zagrebačke policije koja od jučer rano ujutro tvornicu drži u blokadi.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, koji je jučer s 30-ak radnika napustio tvornicu, danas je Hini izjavio da se nitko nije protivio rješenju o ovrsi te da su radnici izašli iz tvornice. No, dodao je da protiv sindikalaca i Novog sindikata sud nije ni tražio da izađu, niti je protiv njih donesena bilo kakva presuda.

Uz današnji zahtjev da se protiv ministarstava unutarnjih poslova i pravosuđa odredi privremena mjera, Iveković najavljuje da će Novi sindikat podnijeti kaznenu prijavu protiv ravnatelja policije Marijana Benka kojega smatra odgovornim za policijsko prekoračenje ovlasti.

Iveković, naime, tvrdi da policija bez ikakvih povoda i razloga te zakonskog uporišta tvornicu drži u blokadi, te da se policajci, koji stoje pred ogradom u Jagićevoj ulici, pozivaju na Zakon o policiji koji uređuje postupanje policije i ne odnosi se na sindikalce.

"To je grubo kršenje zakona, prekoračenje ovlasti i samovolja. Čini se da se radi o sprezi krupnog kapitala (Tvornica duhana Rovinj) i policije, što ne možemo prihvatiti", rekao je.

Iveković je najavio i otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu u kojemu će ga sindikalci pozvati da ih zaštiti od ravnatelja policije.

Ponovio je da je Novi sindikat kao pravna osoba u posjedu TDZ-a, a u slučaju da policija u četvrtak sindikalce silom pokuša izvući iz tvornice najavljuje da će oni pružiti otpor.

Pročitajte više