u gliptoteci izložba "Stjepan Planić ..."

Izložba "Stjepan Planić 1900.1980. iz arhiva arhitekata", koja će se otvoriti 20. prosinca, zadnja je izložba programa Gliptoteke HAZUa u ovoj godini. L

Na izložbi koja je plod suradnje Instituta za povijest umjetnosti i Gliptoteke bit će po prvi put predstavljeno pola stoljeća arhitektonskoga djelovanja Stjepana Planića (1900.-1980.), jednog od najznačajnijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća.

Za izložbu je izabrana četvrtina od projektiranih 700 arhitektonskih rješenja, među kojima su prednost imali izvedeni projekti. Kvalitetom i brojnošću dominiraju obiteljske kuće, koje je usavršavao od kraja pedesetih godina.

Izložba se sastoji od originalne arhivske dokumentacije i recentne fotografije Damira Fabijanića. Uz najbrojnije Planićeve realizacije u Zagrebu i bližoj okolici tako možemo doživjeti i radove rasute po cijeloj Hrvatskoj.

Izuzetno opsežan i bogat opus izložen je kronološki - školovanje u Graditeljskoj školi i na Katedri za arhitekturu Državne umjetničke akademije koju je vodio Drago Ibler, angažirano djelovanje u grupi "Zemlja" te izdavanje prve knjige o modernoj arhitekturi i dr.

Autorica je projekta izložbe i kataloga "Stjepan Planić" Darja Radović Mahečić, a likovnog postava Mario Beusan.

Pročitajte više