U Hrvatskoj živi još 10 pripadnika "Škorpiona"

JOŠ NAJMANJE deset pripadnika zloglasne policijske postrojbe "Škorpioni" živi u Hrvatskoj. Odnedavno poznati široj javnosti, "Škorpioni" su osnovani krajem 1991. godine kada su nakon okupacije hrvatskog Podunavlja ustrojeni radi čuvanja okupiranih naftnih postrojenja u Đeletovcima.

Jutarnji list piše kako je inicijativa o osnivanju "Škorpiona" došla iz srbijanske službe Državne sigurnosti (SDB) koja je za zapovjednika postrojbe postavila Slobodana Medića zvanog Boca. Boca je za potrebe smještaja postrojbe ponudio čak i svoje zemljište u Đeletovcima, a pripadnici postrojbe regrutirani su uglavnom iz sela Banovaci, Đeletovaci i Mirkovci.

Zbog značajnih financijskih prihoda od eksploatacije naftnih polja u Đeletovcima "Škorpioni" su, iako formalno u sastavu Jankovačke brigade Srpske vojske Krajine, bili podređeni Srpskoj dobrovoljačkoj gardi kojom je upravljao Arkan. Podsjetimo da je upravo Arkan za potrebe Miloševićevog političkog vodstva u Srbiji osiguravao eksploataciju i prijevoz naftnih derivata u Srbiju.

Tijekom rata u Hrvatskoj "Škorpioni" su operirali uglavnom na području istočne Slavonije, a 1995. godine, na zahtjev bosanskih Srba za vojnom pomoći, prelaze na teritorij BiH u mjesto Trnovo. Nakon Trnova, u kojem su počinili stravičan pokolj, boravili su na području Srebrenice, a tragovi njihovog pohoda na malo muslimansko mjesto najbolje se vide na video-snimci objavljenoj nedavno u Haagu.

Zbog nedavno uhićenog pripadnika "Škorpiona" Slobodana Davidovića – Davida, hrvatsko Državno odvjetništvo i srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine uspostavilo je suradnju, a srbijanski tužitelj Vladimir Vukčević dostavio je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću dokumentaciju koju je MUP Srbije tijekom ratnih godina skupio o "Škorpionima".

Prema dokumentima pristiglim iz Beograda još najmanje desetak "Škorpiona" živi na području Hrvatske, međutim, Jutarnji list nije objavio o kojim se ljudima radi. Pokažu li se ovi navodi točni, policija bi sigurno morala djelovati te provjeriti čime su se bavili ljudi s beogradskog popisa.

Pročitajte više