U Iraku razotkriven šijitski eskadron smrti

IRAČKA vlada je danas objavila kako će provesti istragu na osnovu vijesti o "eskadronu smrti" koji za račun vlade, u kojoj dominiraju šijiti, vrši likvidaciju sunitskih vođa.

Taj je slučaj na vidjelo došao nakon izjave američkog generala Josepha Petersona, koji vodi savjetnički tim pri iračkoj policiji. On je opisao kako je iračka vojska na jednoj od svojih kontrolnih točaka zaustavila 22 "sumnjive osobe" u uniformama elitnih policijskih postrojbi.

Nakon provjere identiteta se ustvrdilo kako "specijalci" u stvari pripadaju prometnoj policiji i da su svi šijiti. Jedini izuzetak je bio irački sunit. Kada su ih vojnici pitali što radi među njima, prometnici su nonšalantno izjavili da ga vode na strijeljanje.

"To su rekli kao da je najnormalnija stvar na svijetu", izjavio je zaprepašteni general Peterson.

Od te skupine su četvorica uhićena i smještena u Abu Ghraib, zajedno sa svojom nesuđenom žrtvom koja se sumnjiči za ubojstvo.

Četvorica prometnika su ispod svojih policijskih uniformi nosili majice s oznakama Brigade Badr, paravojne formacije povezane s SCIRI, vodećom strankom iračkih šijita i jedne od ključnih članica vladajuće iračke koalicije.

Irački suniti se već duže vrijeme žale kako su neki članovi njihove zajednice metom šijitskih "eskadrona smrti", odnosno da iračka vlada na terorističke akcije pobunjenika - uglavnom sunita - nastoji odgovoriti jednako brutalnim sredstvima. Takvim navodima su vjerodostojnost počele davati i pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava.

No, izjava generala Petersona je prvi put da im je potvrdu dala i američka vlada. Ona će bez svake sumnje komplicirati odnos Amerikanaca sa svojim saveznicima, s obzirom da je Bayan Jabr, ministar unutarnjih poslova, član SCIRI-ja. Zato je Peterson požurio izjaviti kako ne vjeruje da je Jabr bio upetljan u cijeli slučaj.

No, Narmin Uthman, iračka ministrica za ljudska prava, izjavila je kako vjeruje kako su eskadroni smrti imali i imaju podršku na nižim razinama vlasti.

Iračka islamska stranka, koja okuplja sunite, je, pak, pozdravila početak istrage.

D.A.

Pročitajte više