U Kanadi umrla najstarija žena na svijetu

JULIE WINEFRED BERTRAND, Kanađanka koja se službeno smatrala najstarijom ženom na svijetu, u petak je u 116. godini života preminula u montrealskom staračkom domu.

Bertrand, koja je rođena 16. rujna 1891. godine u kvebečkom gradu Coaticook u blizini američke granice, titulu najstarije žene na svijetu je nosila od prosinca, nakon smrti Amerikanke Elizabeth Borden.

Bertrand je posljednjih 35 godina života provela u staračkom domu, a posljednji mjesec dana - nakon što je od strane Gunessove knjige rekorda proglašena najstarijom ženom na svijetu -uporno odbijala razgovor s novinarima.

Njen 73-godišnji nećak Andre Bertrand je za "Montreal Gazette" rekao kako je "jednostavno prestala disati" i da je to "dobar način za napustiti ovaj svijet".

Julie Bertrand je bila jedno od šestoro djece sedlara Napoleona Bertranda i njegove supruge Julie Mullins. Tijekom života je radila kao trgovac odjećom u Quebecu. Nije se nikada udavala niti imala djecu, ali je imala niz udvarača, a blizak prijatelj u mladosti joj je bio Louis St. Laurent, budući kanadski premijer.

Trenutno titulu najstarijeg čovjeka na svijetu drži Emiliano Mercado del Toro iz Portorika, koji je od Julie Bertrand mlađi 26 dana.

D.A.

Pročitajte više