U MEKSIKU PRONAĐEN UKRAS IZ RAZDOBLJA MAYA

Meksički arheolozi otkrili su u ruševinama Calakmula u meksičkoj državi Campeche na jugu zemlje oko 2400 godina stari fasadni ukras iz razdoblja Maya, iozvješćuju meksičke novine,

Na pronađenom fasadnom ukrasu (frizu) širine 20 metara, a visine 3 metra, kako je voditelj iskapanja Ramon Carrasco izjavio dnevniku ´La Jornada´, nađeni su elementi iz razdoblja propadanja razvijene kulture Olmeka, ali i oni iz nastajuće kulture Maya, a datirani su radiokarbonskom metodom na 400 godina prije Krista.To je razdoblje, po riječima arheologa, ´razdjelnica dvaju kultura´.

Dosad najmlađe poznato nalazište iz Olmeka kulture, La Venta u državi Tobasco, datirano je 700 godina prije Krista, dok se kultura Maya, kako se dosad pretpostavljalo, počela razvijati od 200 godine prije Krista.

Otkriće u Calakamulu, na meksičkom poluotoku Yucatanu, pokazuje, međutim, da se kultura Maya počela razvijati već oko 400 godine prije Krista, što mijenja sve dosadašnje predodžbe o počecima kulture toga drevnog naroda.

Zgrada na kojoj je friz otkriven iskopana je prije dvije godine. Friz je ukrašen bićima nalik životinjama u crvenoj i crnoj boji, a po Carrascovu je mišljenju mogao simbolizirati ulaz u podzemni svijet. Calakmul je u klasičnom razdoblju, u prvom stoljeću poslije Krista, bio jedan od najmoćnijih gradova Maya.

Pročitajte više