U MINISTARSTVU KULTURE SASTANAK VODITELJA MATIČNIH SLUŽBI KNJIŽNICA I KNJIŽNICA NACIONALNIH MANJINA

U Ministarstvu kulture 11. i 12. svibnja voditelji matičnih službi knjižnica i knjižnica nacionalnih manjina razgovarali su s pomoćnicom ministra kulture Brankom Šulc.

Voditelji matičnih službi, kako je priopćeno danas iz Ministarstva kulture, podnijeli su izvješća o financijskim prijedlozima za nabavu knjižne i neknjižne građe. Pritom je naglašeno kako je jedan od osnovnih problema nemogućnost oslanjanja na sufinanciranje iz općinskih sredstava.

Bilo je riječi i o preseljenju knjižnice u Pregradi te o otvaranju knjižnice u Lipiku.

Od prošlogodišnjih sredstava namijenjenih knjižničnoj djelatnosti ostalo je milijun i 107 tisuća kuna, zbog izostanka financijskih izvješća nekih knjižnica te nepoštivanja procedure, dodaje se u priopćenju.

Dogovoreno je osnivanje radne grupe pri Hrvatskom knjižničarskom društvu koja će pridonijeti suradnji i samoorganiziranju središnjih knjižnica nacionalnih manjina.

Ministarstvo kulture, rečeno je, neće se miješati u stručni rad knjižnica, pa ni u rad knjižnica nacionalnih manjina, jer tu zadaću obavlja koordinacijska služba Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Najavljeno je osamostaljivanje ruske zbirke u fondu Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca, koja bi djelovala pod nazivom Središnja knjižnica Rusa, Rusina i Ukrajinaca, zatim otvaranje nove knjižnice i čitaonice srpske nacionalne manjine u Rijeci, a izraženo je i zadovoljstvo rješavanjem prostornih problema talijanske manjine nakon otvorenja gradske knjižnice u Puli.

Razgovaralo se i o otkupu knjiga za narodne knjižnice. Predstavnici županijskih matičnih službi knjižnica iznijeli su više prijedloga za izradu nove strategije popune knjiga u knjižnicama, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više