U nedjelju prosvjed protiv projekta Družba Adria

EKOLOŠKA udruga "Eko Kvarner" na današnjoj je konferenciji za novinstvo predstavila program prosvjeda protiv projekta Družba Adria koji će se održati u nedjelju pokraj naftnog terminala JANAF-a u Omišlju.

Predsjednik udruge Vjeran Piršić predstavio je "omišaljsku deklaraciju" koja će od prosvjeda nadalje biti ponuđena svim ekološkim udrugama, udrugama civilnog društva i građanima na potpisivanje. U njoj se ističe ustavno pravo građana na zdrav okoliš te se odriče pravo izvršnoj vlasti na svim razinama da bez referenduma pokrene ili podržava realizaciju projekata koji mogu nepovratno narušiti prirodnu ravnotežu i time ugroziti život ljudi na ovim prostorima.

Posebno su istaknuta tri, po autorima deklaracije (nekoliko ekoloških udruga), opasna projekta - Družba Adria, izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i dopuštanje uzgoja genetski modificiranih organizama na našim poljima.

Nedjeljni prosvjed počet će plivačkim maratonom Crikveničanina Bojana Glažara od Kraljevice do Omišlja. Uslijedit će uplovljavanje brodica u omišaljsku luku pokraj terminala JANAF-a te prosvjedni skup na obali.

Piršić je istaknuo da će motiv skupa biti "Ne Družbi Adria, Da gospodarskom pojasu" navevši da je potencijalni prihod od gospodarskog pojasa višestruko veći od prihoda projekta Družba Adria.

U subotu će u Omišlju biti organiziran okrugli stol o opasnostima projekta Družba Adria.

Pročitajte više