U OXFORDU IZLOŽBA RIMSKIH SKULPTURA PRONAĐENIH OKO ANTIČKE NARONE U HRVATSKOJ

U Ashmolean muzeju u Oxfordu danas se u suradnji s Aheološkim muzejom u Splitu i uz podršku veleposlanstva RH u Londonu otvara monumentalna izložba rimskih skulptura pronađenih u nalazištu Augusteum u predjelu antičke Narone u Hrvatskoj. L

Izložba pod nazivom Uspon i pad carskog hrama: rimska skulptura iz Augusteuma u Naroni (The Rise and Fall of an Imperial Shrine: Roman Sculpture from the Augusteum at Narona), dopremljena je iz Arheološkog muzeja u Splitu i ostati će otvorena u Oxfordu do 17. listopada 2004.

Uvodno predavanje pred otvorenje izložbe održat će dr. Emilio Marin, direktor Arheološkog muzeja u Splitu, a izložbu će otvoriti Joško Paro, veleposlanik RH u Velikoj Britaniji.

Središnji izložak izložbe čine, ovom prigodom sjedinjeni, glava carice Livije, supruge cara Augustusa, koja se otprije nalazi u Ashmolean muzeju u Oxfordu, i torzo Livije, koji je stigao iz Arheološkog muzeja u Splitu. Cjelokupno nalazište, na kojem je pronađen torzo, otkriveno je 1995. godine u selu Vid, kod Metkovića. Rušenjem postojećih objekata u selu otkriveni su ostaci rimskog hrama te određeni broj ljudskih figura kojima su nedostajale glave. Jedno od njih bila je i Livija, čiju je glavu donio u Ashmolean muzej još 1878. godine Sir Arthur Evan, tadašnji dopisnik lista Guardian iz Manchestera s Balkana.

Nakon što su u Ashmolean muzeju saznali da se iskopavanjima u Hrvatskoj koje je vodio Dr. Emilio Marin, otkrilo tijelo Livije, započeli su pripreme da se glava i tijelo rimske carice spoje, prvo u Hrvatskoj, a sada i u Velikoj Britaniji.

(Hina) xpp ysd

Pročitajte više