U Rijeku došao rekordan broj turista. Ugostitelji: Potrošnja nije rasla

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

RIJEKA obara turističke rekorde, čak i one iz 2019. Dolazaka je 7%, a noćenja čak 21% više nego te rekordne turističke godine.

"Rijeka zapravo izrasta u izvrsnu city break destinaciju. Brojni sadržaji, kulturne manifestacije, divne riječke plaže sigurno dopridonose tome da je broj turista, pogotovo mlađe dobne skupine, svake godine sve veći i veći", rekla je za HRT Antonija Kardum iz TZ-a Grada Rijeke.

Ugostitelj: Potrošnja je ostala ista

Da je gostiju sve više, potvrđuju i ugostitelji. No, potrošnja, kažu, i nije velika.

"Potrošnja je na razini prošle godine, što znači da, s obzirom na inflaciju, vjerojatno smo čak i u nekakvom manjem prometu u odnosu na prošlu godinu", rekao je Nikola Eterović, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

I dok riječki ugostitelji ove godine očito neće trljati ruke, iznajmljivači su zadovoljni.

"Krevet više se tražio cijeli 7. i 8. mjesec, i 9. mjesec je prilično popunjen, a najave su i za 10. i 11., tako da je dobro", rekla je Maja Slugić iz Udruge privatnih iznajmljivača Rijeka.

"Puno je ranije krenula sezona"

"Kod nas je ljeto bilo više nego zadovoljavajuće, puno je ranije krenula sezona nego prethodne dvije godine, krajem petog mjeseca već i još uvijek traje. Negdje smo na 50% popunjenosti trenutno, bukinzi stižu i dalje", rekla je Vera Lončar, direktorica hostela Dharma.

Riječki turizam rapidno raste, što je potvrdilo i istraživanje međunarodnog udruženja City Destinations Alliance. Naime, u kategoriji manjih turističkih središta označena je kao jedna od najuspješnijih destinacija u posljednjih 5 godina. 

Pročitajte više