U Rumunjskoj uhićen čovjek osumnjičen da je dvije godine špijunirao za Rusiju

Ilustracija: Shutterstock

Rumunjski tužitelji priopćili su da su pokrenuli kaznenu istragu protiv rumunjskog državljanina optuženog za izdaju i špijuniranje za Rusiju više od dvije godine.

Rumunjska jedinica za suzbijanje organiziranog kriminala DIICOT rekla je u priopćenju da je osumnjičenik nadzirao rumunjske ili NATO-ove vojne objekte na jugoistoku Rumunjske, u blizini granice s Ukrajinom, još od 2022. godine.

Za što je optužen?

"Osumnjičenik je prikupljao vojne podatke i fotografirao promjene u stanju vojne opreme i osoblja u pograničnom području s Ukrajinom koje je potom slao diplomatima iz ruskog veleposlanstva u Bukureštu", navodi se u priopćenju.

Rumunjski sud odobrio je uhićenje osumnjičenog na 30 dana, do kriminalističke istrage, tužitelji su dodali. Uhićenje je prvo u Rumunjskoj, jednom od centara vojne i humanitarne pomoći zapada Ukrajini otkako je započela ruska invazija na zemlju.

Rumunjska, članica NATO-a od 2004., dijeli granicu od 650 km s Ukrajinom, a ruske bespilotne letjelice više su puta zalutale na njezin teritorij.

Pročitajte više