U SAD-u uhićeno više od 400 osoba povezanih s proizvodnjom metamfetamina

U AKCIJI razbijanja lanca krijumčara, preprodavača i uživatelja metamfetamina te spriječavanja krijumčarenja te droge iz Meksika u SAD-u je uhićeno 427 ljudi, objavile su u utorak američke vlasti.

U dosad najvećoj akciji u borbi protiv metamfetamina - sintetičke psihoaktivne droge koja ima stimulativna i halucinogena svojstva, policija je u više od 200 gradova širom SAD-a uhitila 427 osumnjičenih i otkrila 56 laboratorija u kojima se proizvodila ta droga.

U akciji nazvanoj Wildfire zaplijenjene su kemikalije dovoljne za proizvodnju količine metamfetamina koje bi mogle zadovoljiti potrebe gotovo 290 tisuća ljudi. U laboratorijama u kojima se proizvodila droga policija je pronašla i 30-oro djece koja su živjela u tim prostorijama.

Akcija je uslijedila nakon što je u Kongresu izrečeno niz kritika u kojima se vlast prozvalo da ne čini dovoljno u borbi protiv proizvodnje i krijumčarenja metamfetamina, droge koja je proglašena najvećim problemom u SAD-u.

Proizvodnja te droge je jeftina i relativno jednostavna, a može se pripraviti od kemikalija koje se koriste u kućanstvu i poljoprivredi te lijekova.

Američke vlasti izvijestile su da surađuju i s meksičkim vlastima budući da je 65 posto metamfetamina na crnom tržištu SAD-a proizvedeno u Meksiku.

Metamfetamin se pojavljuje u obliku tableta različitih boja, zatim kao smeđi ili bijeli prah ili u obliku kristala sličnih ledu. Upotrebljava se gutanjem, šmrkanjem, pušenjem ili intravenozno.

Pročitajte više