U splitskom HNK-u predstavljen CD opernog pjevača Ratomira Kliškića

U prepunom foyeru splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) večeras je predstavljen CD splitskog opernog pjevača, baritona Ratomira Kliškića "Non ti scordar di me", kojom se prvak opere splitskog HNK predstavlja odabranim repertoarom od 14 najpopularnijih i u svijetu najizvođenijih napolitanskih pjesama.

Pjesme "O sole mio", "Santa Lucia", "Parla mi d'amore Mariu", "Mamma", "Core n'grato", "Non ti scordar di me" i ostale dobro poznate pjesme u živoj je izvedbi večeras, zajedno sa zborom Splitskih liječnika pjevača, s kojim surađuje već 16 godina, predstavio sam Kliškić, pruživši tako publici još jednu nezaboravnu večer ispunjenu njegovim glasom i dragim melodijama.

Kliškićev CD zapravo je kuriozitet i raritet u svjetskim razmjerima, jer, riječ je o uobičajenom tenorskom repertoaru u kojemu se kao bariton, prema riječima poznavatelja glazbe, vrlo dobro snašao.

"Kliškić je krenuo stazom koja je mogla biti skliska za baritona, no, još je jednom pokazao svoju pjevačku veličinu", rekao je Goran Pelajić jedan od predstavljača, glazbenih stručnjaka.

Prema riječima ravnatelja Opere splitskog HNK Harija Zlodre, na CD-u je snimljeno "14 bisera u originalnom tonalitetu kojih se i neki tenori plaše", a Damir Tončić naglasio je kako je Kliškić i ovim uratkom dokazao da nije slučajno postao opernim prvakom, jer, kako je rekao, "Bog mu je dao glas, ali on je svojim radom i marom stvorio instrument kojega je užitak čuti."

Uz njih su o CD-u govorili i Miljenko Grgić te Josip Gerbus autor aranžmana svih 14 skladbi.

Ratomir Kliškić od 1974. godine do danas tumačio je više od 30 glavnih i naslovnih uloga opernog repertoara, od kojih su najznačajnije u Nikoli Šubiću Zrinskom, Rogolettu, Traviati, Nabucu, Onjeginu, Sharplessu te mnoge druge.

Dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističu kao najprestižnija hrvatska glazbena nagrada "Milka Trnina", 1989., i Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, 2003. godine.

(Hina) dstri ysp

Pročitajte više