U splitsku bolnicu stigle dvije trudnice zaražene svinjskom gripom, zaraza se širi i u Zadru

BROJ zaraženih svinjskom gripom na području Hrvatske svakim je danom sve veći. Kako je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, jučer je evidentirano 13 novih slučajeva, čime je broj laboratorijski potvrđenih slučajeva narastao na 343. Ukupan broj zaraženih koji su se javili liječnicima iznosi oko 1.400, a vjeruje se kako ima još na stotine oboljelih koji ni ne znaju da su zaraženi virusom A/H1N1.

Najveći broj zaraženih je utvrđen u Zagrebu i Splitu, a prema najnovijim informacijama zaraza se širi i u Zadru. U subotu, 31. listopada, u Hrvatskoj je zabilježena prva smrt uzrokovana svinjskom gripom - preminuo je pacijent iz Splita.

Upravo u Splitu zaraza je utvrđena i kod dvije trudnice. Prva žena, koja se nalazi u 28. tjednu trudnoće, zadržana je u bolnici. Tamo je stigla s visokom temperaturom i ostalim simptomima koji ukazuju na gripu. U KBC-u Split ističu kako dijete nije ugroženo. Druga trudnica uskoro bi trebala roditi te je puštena na kućnu njegu.

I u zadarsku Opću bolnicu ovih se dana javio veći broj pacijenata kod kojih se sumnja u zarazu svinjskom gripom. Većinom je riječ o djeci, koja imaju simptome blažeg oblika gripe.

Pročitajte više