U Srbiji od korone umrlo još 12 ljudi, nikad više pacijenata na respiratorima

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 6915 osoba, a njih 279 bilo je pozitivno. Preminulo je 12 osoba.

"Nažalost, ponovo je jako loš dan po broju preminulih, čak 12 osoba. Na respiratoru je 154 pacijenata, i ovim to danas postaje najgori dan od prvog registriranog slučaja koronavirusa u ožujku", rekla je srpska premijerka Ana Brnabić na konferenciji za medije kriznog stožera, koje se od danas ponovno održavaju svaki dan u 15 sati.

Na respiratorima se nalaze 154 pacijenta, što je najveći broj od početka epidemije korone u Srbiji.

Zbog teške situacije 40 respiratora poslano u gradove u kojima ih do sada nije bilo, Valjevo, Smederevsku Palanku, Požarevac, Paraćin, Užice, te beogradskom KBC Zvezdara i KC Vojvodine, kazala je srbijanska premijerka.

Tijekom jučerašnjeg dana u toj je zemlji zabilježen pad broja novozaraženih (jučer ih je bilo 287) u odnosu na dan ranije, ali je jedan od razloga bio i manji broj testiranih nego što je to bio slučaj prethodnih tjedana, pa i danas.

Odnos broja pozitivnih u odnosu na broj testiranih je, piše Blic, eksplodirao i otišao iznad sedam posto. 

Brnabić je, s druge strane, istaknula kako je u posljednja četiri dana opao broj zaraženih. To je, smatra ona, rezultat obveze nošenja maski u gradovima u kojima je uvedena izvanredna situacija. Najavila je da će predložiti da se nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uvede kao obveza u cijeloj zemlji. 

Brnabić je zamolila ljude da se ne okupljaju ističući da to predstavlja napad na zdravstveni sustav i da će se vjerojatno idućih dana vidjeti rezultati višednevnih prosvjeda i nekih drugih javnih okupljanja i proslava.

Pročitajte više