U srednjoj Europi jača potpora Europskoj uniji

Potpora za Europsku uniju naglo je porasla u četiri njezine najveće nove članice godinu dana nakon proširenja, pokazala su ispitivanja javnog mnijenja objavljena u srijedu.

Poljaci, Mađari, Česi i Slovaci obilježavaju ove nedjelje prvu godišnjicu povijesnog proširenja Europske unije na istok.

Potpora za EU najveća je u Slovačkoj i iznosi 83 posto, a slijede je Poljska sa 79 posto, Mađarska sa 73 i Češka sa 70 posto, pokazala su ispitivanja provedena prošlog mjeseca.

Brojke su mnogo više nego na referendumima o pristupu Uniji i ispitivanjima provedenima prije članstva, kada su mnogi strahovali od mogućih gospodarskih posljedica ulaska u EU.

Strahovanja da će postati građani drugog reda nisu se, međutim, materijalizirala i raspoloženje u regiji bitno se promijenilo.

Samo u Poljskoj, najvećoj novoj članici, potpora za EU porasla je za gotovo 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

Mišljenje su najviše promijenili poljski poljoprivrednici koji su strahovali da će ostati bez posla, no proširenjem su zapravo profitirali zbog povećane potražnje za njihovim proizvodima i izravnim europskim subvencijama.

Broj euroskeptika među Poljacima smanjio se s više od 20 posto na 14, a samo ih se četiri posto i dalje odlučno protivi EU-u.

Ispitivanja su također pokazala da većina ljudi u četiri bivša sovjetska satelita podržava članstvo u NATO-a. Najviše ga podržavaju Poljaci, a najmanje Slovaci.

Europska unija proširila se 1. svibnja 2004. na Litvu, Latviju, Estoniju, Poljsku, Češku, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju, Cipar i Maltu.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više