U subotu prva obljetnica ubojstva Anne Lindh

ŠVEDSKA će u subotu obilježiti prvu obljetnicu ubojstva ministrice vanjskih poslova Anne Lindh, jedne od najpopularnijih švedskih političarki koja je smatrana mogućom nasljednicom Goerana Perssona na čelu vlade.

Lindh je preminula 11. rujna prošle godine u bolnici u Stockholmu od posljedica više uboda nožem koje je dan ranije u robnoj kući u središtu švedskog glavnog grada zadao neuračunljivi ubojica Mihajlo Mihajlović.

Švedski državljanin srpskog porijekla Mihajlović (25) napao je Lindh dok se bez pratnje tjelohranitelja nalazila u poslijepodnevnoj kupnji i više je puta ubo nožem.

Lindh je rođena 19. lipnja 1957. godine. Bila je udana i majka dvojice sinova. Od rane mladosti politički je bila aktivna u švedskoj Socijaldemokratskoj stranci. Godine 1982. izabrana je kao najmlađa zastupnica u švedski parlament Riksdag. U vladi premijera Ingvara Carlssona, Lindh je bila ministrica za zaštitu okoliša (1994.-1998.). Ministrica vanjskih poslova postala je 1998. godine kada je na čelo vlade došao Persson.

Anna Lindh, po zanimanju pravnica, postala je poznata na međunarodnoj sceni u prvoj polovici 2001. godine, kada je Švedska predsjedavala Europskom unijom. Mediji i političari visoko su ocjenjivali njezin rad u pregovorima o proširenju EU-a. Bila je glavni zagovornik uvođenja jedinstvene europske valute euro u Švedsku.

Anna Lindh je 10. ožujka 2003. godine posjetila Zagreb i sastala se s predsjednikom Stjepanom Mesićem, te s tadašnjim premijerom Ivicom Račanom i ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom.

Švedski Vrhovni sud u srpnju ove godine je presudio da je ubojica Anne Lindh Mihajlović mentalno bolestan i da mu je potrebno liječenje umjesto zatvora. Suci su ocijenili da mu je potrebna specijalizirana njega jer je "traumatizirana osoba sa značajnim psihičkim problemima".

Mihajlović je na suđenju koje je završeno u ožujku proglašen krivim za ubojstvo s predumišljajem i osuđen na doživotni zatvor.

Pročitajte više